perjantai 12. syyskuuta 2008

Heinäkin pääsee taivaaseen

Taivas on ihana paikka. Minulla on siitä sen verran henkilökohtaista kokemusta, että olen noussut muutaman sata kertaa lentokoneella ilmaan, mutta laskeutunut sen mukana paljon harvemmin. Olen ponkaissut irti raudasta kankaan varaan taivaalle roikkumaan vitivalkoisen enkelin tavoin. Sanotaan, että taivaan kokee parhaiten kuumailmapallosta, mutta kyllä laskuvarjolla ja varjoliitimelläkin voi kokea taivaallisen äänettömyyden varsin miellyttävänä ja auvoisena - kuin esimakuna tulevasta.

Lentäjiä ja astronautteja noissa taivasasioissa kannattaa ehkä kuunnellakin. Heillä on omakohtaista kokemusta, miltä tuntuu olla jalat irti maasta. Mutta uskovaisten kanssa on vähän niin ja näin. Asun täällä uskovaisten sikisijoilla ja täällä on tapana sanoa, miten sinne taivaaseen päästään tai miten sinne ei päästä. Sinne ei päästä viinaa juomalla eikä telkkaria katsomalla. Sinne ei pääse kirjavassa paidassa eikä sinne pääse huulet punattuina tai silmät sinettyinä. Sinne ei pääse ralleja raikaamalla eikä rokkia soittamalla. Sinne ei pääse elokuvia katsomalla. Ja kirkossa istutaan vakavina kuin viimeisellä tuomiolla ja kiitetään Jumalaa siitä ilosta, minkä hän on meille antanut. Nuo kaikki edellämainittuja asioita tekevät tyypit ovat kuitenkin ihmisiä, jotka Jumala loi omaksi kuvakseen.

Vähän meistä lounaaseen asuu irlantilaisia. Ovat katolisia ja pitävät pappia melkein kuin isänä. Ja päästävät pappinsa pubiin olutta juomaan samaan seuraan. Taivaaseen ovat hekin menossa rokkia soitellen, kirjavat paidat päällä, lievässä nousuhumalassa, kasvot näteiksi meikattuina, jalkapallon pelaajille hurraata huutaen television äärellä.

Ystäväni, moottoripyöräilijä Vippe kysyi kerran joltakin teologiaa paremmin tuntevalta, pääseekö kaikki elollinen kuoleman jälkeen taivaaseen. Ja sai kelmi myöntävän vastauksen.

- Sittenhän taivas on täynnä heinää!

Minä olen kuullut, ettei sinne taivaaseen niin vain mennä. Täytyy täyttää tietyt kriteerit. Ja noiden kriteerien mukaan siellä kyllä on vain suomalaisia. Pohjoissuomalaisia. Tai sitten siellä on vain arabeja. Tai itsensä räjäyttäneitä terroristeja. Tai sitten siellä on vain pukupäällisiä hemmoja Amerikasta. Tai sitten siellä on vain mustia. Tai keltaisia. Tai valkoisia. Amerikkalaisia. Afrikkalaisia. Kiinalaisia. Eurooppalaisia. Australialaisia. Aasialaisia.

Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Mutta kyllä joku meni sitä kuvaa retusoimaan väärin värkein. Mikä meni pieleen?

1 kommentti:

eki kirjoitti...

Sama asia on joskus kiinnostanut ja olen sitä pohtinut, mutta kun ihmisten kirjoittamassa pääuskonto- opuksessa (niille jotka ovat sen uskokseen ottaneet) vanhassa testamentissa nimetään taivaaseen pääsijät, niin olen antanut teologien tätä asiaa keskenään vatvoa.
Jotkut uskonnot ovat hyvinkin suvaitsevaisia, ja tietysti kulttuurierot samankin uskonnon sisällä lisäävät kirjoa, mutta mikä uskonto on haitannut eniten tieteen,esimerkiksi luonnontieteitten kehittymistä ja tutkimista omalla oikeassa olemisellaan?