tiistai 16. syyskuuta 2008

Aamuhetki James Bondina: kokeile ilmaiseksi

Kuvittele olevasi Bond. James Bond. Mitä Bond tekisi nyt tässä koneella ja miltä ruutu näyttäisi. Todennäköisesti ruudussasi näkyy nyt kolmiulotteinen (3D) kuva jostakin rakennuksesta tai laitteesta, ehkä ydinvoimalasta tai reaktorista tai sukellusveneestä. Painat pari kertaa jotakin näppiksen näppäintä ja ruutu elää ja vilkuttava neliökuvio alkaa suurentaa näyttöön yksityiskohtaa. Painat jälleen puolihuolimattomasti, mutta hyvin itsevarmasti jotakin näppäintä ja sanot: That´s it." Kuvittele, mitä näit.

Nouse ylös. Vilkaise ympärillesi ja jos siinä lähelläsi on joku, ota häntä olkapäistä kiinni ja ryntää toverisi sylissäsi käytävälle ja huuda: "Pommi!" Suojele häntä. Älä tässä vaiheessa välitä vielä mitään kommenteista. Kävele kaikessa rauhassa ulos ja hyppää taksiin. Älä puhu mitään. Kyllä taksi tietää, että olet menossa sukellusveneelle tai ydinvoimalan reaktorille juuri oikeaan paikkaan. Jäikö rahapussi ja pankkikortti kannettavan viereen toimistoon? Et sinä tarvitse niitä. Työnantajasi maksaa koko reissun ja mahdolliset vahingot (ja niitähän tulee miljoonien arvosta, toki sen tiedät).

Hyppää taksista ja työnnä osuuskaupan parkkipaikalla muutama ihminen nurin, ammu tuuliviiri katolta alas (leikisti, kun sinulla ei todennäköisesti ole oikeaa asetta). Juokse sisälle ja tuuppaa Securitaksen vartija tainnuksiin mennessäsi. Heittele riisiryynipussit lattialle ja auo kaikki murolaatikot, koska niiden sisällä ei olekaan tällä kertaa lelua vaan koodi, jolla pääset reaktoriin käsiksi. Reaktorina voi toimia vaikkapa lihatiskin viipalointikone. Työnnä hammasrattaisiin tai hihnojen väliin muutama nakki hitaasti ja tarkka katse silmissäsi. Varovasti. Muuten saat pian nakinsiivut silmillesi. Älä ihmettele vieressäsi seisovaa poliisia, joka laittaa sinut välittömästi rautoihin ja taluttaa rauhallisesti pihalla odottavaan maijaan ja sulkee ilmeettömästi maijan takaluukun.

Katsoin eilen James Bondin seikkailua ja ajattelin, miten kauan sellaista puuhaa voisi oikeassa elämässä tavallinen ihminen touhuta ja suurinpiirtein noin pitkälle pääsin. En ehtinyt vielä juoda yhtään martinia puisteltuna tai sekoitettuna tai edes pullon suusta enkä katsoa yhtään naista päästä varpaisiin saatikka, että olisin päässyt edes tavallisenkaan näköisen naisen kanssa varsinaisesti sukupuoleilemaan.

Mutta olisi tuossa Jameksen ja tavallisen miehen aamussa jotakin yhtäläistä: molemmissa tapauksissa valtio lopulta maksaisi laskun. Noitahan sattuu joka päivä. Lukekaa vaikka lehdestä.

1 kommentti:

eikka kirjoitti...

Hahaa! Tämä oli mainio teksti! :D