perjantai 5. maaliskuuta 2010

Perseen suti ja muuta taiteellista väkeä

Onko maailmassa muuta paikkaa, jossa väki höyrähtää aina yhtä aikaa yksissä tuumin kaikenmoiseen...hmmm... sanoisinko rajataiteeseen. Jokunen vuosi sitten keikkalavoja kierteli laulava talonmies, mies, joka ei osannut laulaa eikä soittaa, mutta lauloi ja soitti silti. Nyt meillä on NivalaX, josta näyttää tulleen jonkinmoinen ilmiö, tilapäinen mielenhäiriö. NivalaX on muutaman laulutaidottoman pojan ryhmä, joka tahattomasti ja tahtomattaan nousi jonkinmoiseen kuuluisuuteen pelkästään sillä, ettei yksikään tuosta ryhmästä osaa laulaa tai soittaa. Jos joku pysyy vähän aikaa nuotin syrjässä kiinni, ei se niin kummoista taitoa kuitenkaan ole.
Ja sitten tuo perseensuti, pensselisetä. Youtubessa lähes jokainen suomalainen on käynyt katsomassa ja kuuntelemassa muutaman itämaisen häälaulun, jotka oli tekstitetty suomeksi. Ja nyt tuo häälaulaja kiertää Suomea ristiin rastiin esittämässä noita vakavia lauluja, joissa on foneettisesti jotakin tuttua, aivan kuin suomalaisia sanoja. Voi perseensuti, että on hauskaa.
Halpa-Halli on toisinpäin luettuna illaH-aplaH. Kysyin turkkilaiselta ystävältäni, voisiko tuo tarkoittaa jotakin vaikkapa arabiaksi tai turkiksi. Illah on vähän kuin Allah ja aplah taas tarkoittaa sisarta. Jumalan sisar? Saapa nähdä, milloin joku Halpa-Hallin Illah Aplah lähtee kirkkokeikalle uskonnollisia lauluja kaikelle kansalle laulamaan. Jos olisin halpakauppias pohjanmaalta, lanseeraisin tuollaisen laulajattaren vaikka väkisin urkuparvelle hoilaamaan.

Ei kommentteja: