torstai 25. maaliskuuta 2010

Oikeaa kansanperinnettä

Joka pääsiäinen käydään samaa hedelmällistä keskustelua, saako pohjalainen trulli virpoa karjalaisten kirjavilla vitsoilla. Nyt sitten asiaan puuttui vähäsen myös ortodoksinen kirkko.
- Eihän se oikein sopivaa ole. Kun pakanallinen ja uskonnollinen perinne kohtaavat, siinä syntyy tietynlaista ristiriitaa.
Mutta. Mutta jos oikein tiukasti pitäydyttäisiin niissä oikeissa perinteissä, me ajelisimme vielä kivipyörärattailla, koska perinteistä kivipyörää ei saa muuttaa kumipyöräksi. Tai purisimme Jenkki-kuusenpihkaa, koska perinteistä kuusenpihkaa ei saa muuttaa purukumiksi.
Perinteiset lastenleikit ovat LASTEN LEIKKEJÄ, jotka elävät, kasvavat ja muuttuvat lasten ja sukupolvien mukana. Joskus Karjalassa pienet tytöt ja pojat lähtivät pääsiäisen aikana virpomaan tuoreeksi ja terveeksi ja joskus Pohjanmaalla pienet tytöt ja pojat lähtivät trulleilemaan ja mörköilemään niin jouluna kuin pääsiäisenäkin. Kun sitten tulivat asfalttitiet ja uudet autot ja televisiot ja radiot ja tietokoneet, ihmiset alkoivat liikkua tavalla tai toisella paikasta toiseen ja tavat levisivät, kohtasivat ja yhtyivät. Kohtasivat tiellä toisensa karjalaisten jälkeläiset virpovitsoineen ja pohjalaisten jälkeläiset trulleineen ja syntyipä tuosta kohtaamisesta aivan ihanainen virpova pikkutrulli. Mikähän tuossa kansanperinteessä ihmisiä niin kismittää. Ettei vain olisi se lapsen oikea usko johonkin kadonnut. Ei kai sentään.
"Virvon, varvon tuoreeks terveeks..."
Kristus nousi kuolleista - totisesti nousi. Perinteistä huolimatta;-)

1 kommentti:

eki kirjoitti...

Mutta eivät kaikki haluakaan etsiä tai edes kokeilla muita kuin oppimiaan ainoita oikeita tapoja. Miksipä sitä kehittymään, onko se edes sopivaa?