tiistai 18. marraskuuta 2008

Mistähän se merellä nyt tuulee?

Muutaman viikon ajan raakaöljyn hinta on laskenut voimakkaasti, ja jopa bensiinin hinta Suomessa on alentunut. Mutta sepä ei kuulukaan nyt tähän. Saudi-Arabiaa suomalaiset Almera-kuskit tuskin kiinnostavat. Heitä kiinnostaa Amerikka ja Kiina ja ehkä hitusen kokonainen Eurooppa. Tuollainen öljynhinnan lasku alkaa tuntua jo suuren maailman kauppiaan kukkarossa melko ilkeästi. Jotakin pitäisi tässä laman kuristamassa maailmassa tehdä, että vähän paremmin köyhät maksaisivat öljystään.
Saudit pumppaavat öljyä 24 tuntia vuorokaudessa ja öljyä nousee käsittämättömän suuri öljytankkerillinen joka kuudes tunti. Tuon tankkerillisen markkinahinta on 100 miljoonaa dollaria. Tuollaista summaa vartioisi aika iso armeija, jos olisi vähänkään pelkoa, että se ryöstettäisiin.
Tapahtuupa näinä päivinä kuitenkin, että muutama somalialainen merirosvo työntää kumiveneensä vesille ja lähtee ulapalle satojen merimailien päähän rannikosta ja kaappaa tuollaisen ihmisjärjelle käsittämättömän kokoisen öljytankkerin noin vain ja ajattaa sen oman kolopiilonsa laituriin ja alkaa suunnitella ehkäpä jonkinlaisten lunnaiden vaatimista. Ja tapahtuupa taas näinä päivinä, että öljyn maailmanmarkkinahinta pompsahtaa reiluhkosti ylöspäin. Ettei vain olisi pelin politiikkaa koko merirosvotouhu. Jotenkin liian helposti näytti käyvän tuollaisen jättiläisen kaappaaminen. Ettei vain olisi ollut jonkun entisehkön presidentin touhuja koko juttu.
Amerikka ja sen valtava sotakoneisto katselee vierestä, kun muutama merirosvo huseeraa sen sotalaivojen vanavedessä. Venäläinen sotakoneisto kääntää laivansa toiseen suuntaan ja varoo valtaamasta kaapattua, kun se pelkää osuvansa omiin. Onpas se herttaista huolenpitoa. Olen joskus lukenut, että mokomat pienemmistäkin rahoista hermostuvat ja tykittävät kokonaisia kyliä maantasalle. Mistähän se tuolla merellä oikein nyt tuuleekaan?

Ei kommentteja: