keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Miehen muistin perusmitta on hiihtoliitto

Ihminen muistaa paljon asioita. Mies muistaa yhden asian vähemmän kuin nainen ja jokainen voi aivan itse päätellä, mikä se yksi asia on. Se on ehkä jokaisella vähän erilainen, mutta joka miehellä se muistin musta kohta joka tapauksessa on. Tietokone muistaa aivan kaiken, mitä sille muistettavaksi syötetään, mutta se voi myös salamannopeasti kadottaa muististaan aivan kaiken, mitä sille vuosien kuluessa on kerrottu.

Muisti on ihan kelpo asia. Tietokoneella siis. Ihmiselle muisti on enemmän kuin kelpo: se on aivan välttämätön, mutta sen mittayksikkö minua on monta kertaa mietityttänyt. Tietokoneiden muistissa asiat säilyvät muuttumattomina vuosikausia, ehkä vuosikymmeniä. Kukaan ei ole tietokoneen muistin mittaa vielä käytännön syistä kyennyt todeksi osoittamaan, kun tietokoneet ovat verraten nuoria ja sen tehokas muisti vieläkin nuorempi. Mutta mittayksiköt on tarkasti määrätty ja niitä nimetään sitä mukaa lisää kuin muisti kehittyy. Ihmisen muisti taas on vähän mitä on: muisti muokkautuu aivoissa, ja useimmiten se muokkautuu muistajan eduksi. Sanotaan, että ihmisen muisti on tilivälin mittainen, mutta tuo on yksikkönä huono, kun tilivälit ovat mitä sattuu.

Kun kysyt joltakin ikävää asiaa, saat monta kertaa vastauksen: "En minä tuota millään voi muistaa. Siitä on niin kauan." Kauan on aika epämääräinen mittayksikkö. Mutta jos kysyt vaikkapa: "Paljonkos minä olenkaan sulle velkaa?" , saat todennäköisesti aika tarkan vastauksen vuosienkin jälkeen. Tai ehkä summa sittenkin on vähän kasvanut. Siis onko tuossa tapauksessa muisti laajentunut?

Muistin mitta voi olla ajalla mitattuna vajaa kymmenen vuotta ja rahassa mitattuna miljoona markkaa. Euroina siis noin 160.000 euroa. Siihen tulokseen on pakko päätyä hiihtoliiton miesten juttuja kuunnellessa.

Jos siis tietokoneen muistia mitataan megoina ja gigoina ja teroina, ihmisen muistin yksikkö on hiihtoliitto. Yksi hiihtoliitto on aika vähän. Tuhat hiihtoliittoa riittää unohtamaan jo eilisen tapahtumat. Gigan hiihtoliiton muistin määrällä ei ihminen muista mennä enää edes paskalle. Silloin alkaa jo viimeistään haista pahalle.

Ei kommentteja: