perjantai 13. elokuuta 2010

Rauhanpiippu

Tupakointi vaarantaa terveytesi. Se todetaan myös tupakka-askin kyljessä. Ja totta se varmaan on ihan tieteellisestikin. Mutta tänä aamuna tupakointi olisi saattanut liennyttää tunnelmaa aamukahvilassa ja jatkaa terveellistä elämää, kun sisään astui muuan monien tuntema mies paperinivaskan kanssa. Mies oli jo valmiiksi punaisen hikinen ja täynnä palavaa periksiantamattomuuden kiukkua ja faktatiedon kiivautta. Hän iski paperit pöytään ja sanoi kunniaansa loukatun ja toiseen pöytään samoilla kiukuilla Helsingin Sanomien lehtileikkeen saatesanoilla, että ainakin etelässä hänen asiaansa arvostetaan.
Nostin oikean käteni kaksi sormea ylös ja yritin rauhan miehenä: "Peace." Mutta rähinä vain jatkui. Yritin varovaisesti sanoa, että juuri siinä pöydässä ei ollut tapana koskaan riidellä. Eri mieltä saatettiin olla, mutta riidaksi asti ei koskaan asioita päästetty.
Asia oli kuitenkin niin vaikea ja vakava, ettei rauhaa näkynyt mailla, halmeilla. Metaanikaasu oli tuon kiukun syy. Luonto oli järkkynyt metaanikaasusta ja linnutkin olivat alkaneet kaasun vaikutusalueella kuoleskelemaan. Joku joutsen oli kuulemma Oulun Yliopistolla tutkittu jo asian vuoksi, mutta juuri tuon joutsenen kivipiirasta oli löydetty kämmenellinen hauleja ja lihoista toinen mokoma, joten kuolinsyy saattoi siis olla jokin muukin kuin metaanikaasu. Sanoipa joku, ettei kannata kaasulla muutenkaan lintuja tappaa, kun vielä eläviä, metaanikaasuissa olevia lintuja ei saa ampumallakaan taivaalta alas ilman haavia. Ne kun pyrkivät kuolleinakin vielä leijumaan karkuun kuin heliumpallot. Ei saisi nauraa vakavalla asialla, mutta kun se rauhanpiippu oli jäänyt jo edesmenneen Istuvan Härän toisten housujen taskuun. Toisaalta pieruhuumori naurattaa ihmisiä kautta maapallon. Ja pieruhan koostuu suurimmaksi osaksi juuri metaanista.

Ei kommentteja: