torstai 19. elokuuta 2010

Identtiset tarinat

Nuori poika käveli pienen sisarensa kanssa kauppaan töitä kysymään. Oli nälkä, oli jano, oli vilu, kun ei ollut enää omaa kotia, ei isää eikä äitiä, ei töitä, ei rahaa. Eikä saanut poika työtä tuostakaan kaupasta, kun ajat olivat sangen kovat. Poika näki kauppiaan työntävän kassakoneensa laatikon kiinni, mutta se jäikin vähän raolleen, ja hetken mielijohteesta poika nappasi kassasta viiden dollarin setelin ja ryntäsi pieni sisko kannoillaan karkuun. Mutta kauppias pysäytti paon tylysti ampumalla perään eikä poika enää uskaltanut jatkaa juoksuaan. Poika tuomittiin myöhemmin ryöstöstä vankilaan ja pieni sisar vietiin lastenkotiin.
Poika yritti karata vankilasta pelastamaan sisartaan lastenkodista ja tuosta rangaistuksena hänet laitettiin tyrmään vankilan kellariin ja unohdettiin sinne kolmeksi vuodeksi. Kerran vuodessa hänen annettiin kävellä vankilan pihalla puolen tunnin ajan. Kolmessa vuodessa tuo poika oli ulkona valossa puolitoista tuntia. Kun sitten tyrmän ovi avattiin ja "vapaus" eli tavallinen kuritushuone odotti, tuota kolme vuotta pimeässä ollutta miestä manipuloitiin tappamaan tyrmätuomioon vaikuttanut mies. Ja hän tappoi.
Käytiin oikeutta. Mies vältti kuolematuomion, mutta joutui takaisin tuohon samaan vankilaan kiusattavaksi ja hän tappoi lopulta itsensä. Viiden dollarin tähden.
Varastipa toinen poika samaan aikaan veljensä rahakukkarosta viisi dollaria. Hänkin jäi kiinni varkaudesta. Veli torui häntä, läppäsi avokämmenellä ohimolle ja asia unohdettiin ikuisiksi ajoiksi.

Ei kommentteja: