sunnuntai 9. elokuuta 2009

Työmies on palkkansa ansainnut - teki tai ei

Puutarhapalvelu Horttanaisen palveluksessa on 21 työntekijää ja heidän hoidettavanaan on 100 metriä pitkä ja noin 70 metriä leveä puutarha, jossa kasvaa etupäässä nurmea. Muu kasvillisuus on ruohonjuuritasoa eli sitä ei juuri näe, mutta on sitä siellä. Joka aamu työntekijät tulevat työmaalle ja pukevat työasut päälle ja juoksevat yhtenä ryhmänä puutarhan reunaan. Työnjohtaja tarkastaa väen ja kaikki ovat asianmukaisesti pukeutuneita ja hyvässä kunnossa muutenkin.
Ryhmä hyppelehtii puutarhan reunalla ennen työpäivän alkua ja työnjohtaja tutkii papereitaan. Hän valitsee tuosta pomppivasta joukosta kymmenen omasta mielestään sillä hetkellä tehokkainta työntekijää ja laittaa yhden vartioimaan toiseen päähän puutarhaa, jotta väki tekee työnsä hyvin. Loput kymmenen jäävät istumaan puutarhan laidalla olevan kopin penkeille ja miettivät, mikä meni edellisenä työpäivänä pieleen.
Palkanlaskija on tehnyt tarkan räkningin yrityksen palkkamenoista. Jokainen työntekijä saa noin kolme miljoonaa euroa vuodessa keskimäärin bruttona eli 250.000 euroa kuukausipalkkaa. Jokainen heistä on palkkansa ansainnut. Eihän sitä muuten maksettaisi. Mutta töihin otettiin siis vain aina yksitoista kerrallaan ja muut saivat katsella kateellisina toisten tekemistä. Kaksikymmentäyksi kertaa 3 miljoonaa euroa on 63 miljoonaa euroa. Nyt joku ehkä sanoo, ettei missään yrityksessä makseta tuollaista palkkaa eikä varsinkaan, jos jää työpäivänä työn viereen istuksimaan. Kyllä vain maksetaan. Muista katsoa illalla urheiluruutu. Siellä saatetaan jopa kertoa, että Puutarhapalvelu Horttaneiselle on ostettu uusi työntekijä kilpailevasta puutarha-alan yrityksestä jopa kymmenellä miljonalla. Ja se on vasta siirtosumma. Palkka on aivan eri juttu.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Näinhän se tosiaan menee ! Piti kyllä kahdesti miettiä palkkaa heh