sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Vesis-Heikki ja maailman miljoonat

Kun Toholammin Härkänevalla alettiin parikymmentä vuotta sitten pullottaa lähdevettä, pääsin mukaan heti yrityksen alkuvaiheessa suunnittelemaan sen markkinasanomaa. Kun maailma syntyi, raamatun kertomusten mukaan maa oli autio ja tyhjä ja Jumalan henki liikkui vetten päällä. Ei puhuta tuossa tarinassa mitään öljystä, ei kivihiilestä, ei turpeesta, mutta vesi oli alussa kaikki kaikessa. A mundo condito - maailman luomisesta lähtien on vesi ollut ja tulee olemaan kaiken elämän perusta.
Mutta miksi pitää maailman olla olemassa 4,5 miljardia vuotta ennenkuin ihminen oivaltaa veden merkityksen ja uskomattoman arvon. Lihat mätänevät, kasvit kuihtuvat ja maatuvat, mutta vesi kiertää muuttumattomana ikuisesti maan ja taivaan välillä. Taivaalla siihen takertuvat kaiken maailman saasteet, mutta kun vesi sataa maahan, se kulkeutuu maakerrosten läpi ja puhdistuu taas uudelleen juotavaksi. Ihminen siis pitäköön maan puhtaana, jotta vesi ei saastuisi.
Kun ihminen keksi polttomoottorin, tuli maan uumenissa muhineesta öljystä kallista kauppatavaraa ja ne maallisesta onnelliset ihmiset, jotka sattuivat noiden lähteiden alueella asumaan tai jotka osasivat nuo alueet itselleen omimaan, rikastuivat ja ryhtyivät omistamaan koko maailmaa. Ja nyt öljyä nostetaan paitsi maasta, myös meren pohjasta. Meret ovat juuri tuota a mundo condito -omaisuutta, joka pitäisi pitää puhtaana. Kun öljyä riittää vain muutamaksi vuosikymmeneksi, ei kannattaisi sotkea tuota ikuisesti elämää vahtivaa vettä.
Kun öljysheikit jonakin päivänä lakkaavat tankkaamasta mahtaviin maastoautoihinsa bensaa, vesis-heikit avaavat kassalippaansa ja kysyvät noilta valkokaapuisilta miehiltä, olisiko sata dollaria vesitynnyriltä sopiva hinta, vai mitä siitä janonsammuttamisesta kannattaisi maailmanmarkkinahintana maksaa.

Hyvää syntymäpäivää Hannulle. Ja Finn Spring Oy:lle;-)

Ei kommentteja: