perjantai 7. tammikuuta 2011

Jo löytyi miehelle kalu!

Naivoni yllätti minut loppiaisena kauppareissullaan ja toi tuliaisen: nypynpoistimen. Minulle nimittäin tuli jo lähes perversio raaputella sohvan pinnasta nyppyjä irti. Tunteesta alkoi muodostua murrosikävuosien mustapäiden rutisteluun verrattava hillitön himo. Tuolla hitaalla menetelmällä työ ei vain edistynyt ja sohvasta tuli entistäkin kulahtaneemman ja kauhtuneemman näköinen.
Avasin innoissani lahjalaatikon ja tutkin nypynpoistinta. Minusta siinä oli aivan liian pienet reijät niin suurille, kautta sohvan muodostuneille paakuille. Asensin ohjeen mukaan paristot laitteeseen ja käynnistin sen. Ensimmäinen kosketus kankaaseen oli juuri sellainen kuin odotin: ei se toimi. Mutta sitten poistin teräsuojan ja painoin laitteen hellästi sohvan kukkaista kangasta vasten ja liikutin sitä kuin partakonetta herkillä kasvoilla. Aaaah. Uskomattoman tehokas rouske kuin kahvimyllystä teki selvää jälkeä jokaisesta tielleen osuneesta nypystä ja irtolangasta. Pyörittelin laitetta pitkin kangasta ja uusi, ihana sohva alkoi paljastua nukkameren alta kuin liitutaulun puhdas pinta märän sienen jokaisella pyyhkäisyllä. Tuolta täytyi tuntua puusepästä, joka hioo huonekaluaan ennen lakkausta. Hämmästelin laitteen tehoa ja ihmettelin, miten puhdas käsitellystä kankaasta tulikaan. Kuin maantierosvo olisi päässyt suttuisesta parrastaan, kuin villakoira olisi trimmattu ylimääräisistä karvoistaan, kuin missi olisi saanut väriä ja raikkautta meikkauksen jälkeen.
Tyhjensin nukkasäiliön kädelleni ja kuin lämmin minilammas olisi nukahtanut kämmenelleni niin lämmin oli tuo irtileikattu nyppyjuuri.
Tunnin ja vaihtoparistojen jälkeen sohvasta tuli kuin uusi. Pohdin työn jälkeen, miksi nypynpoistaminen partakoneen kokoisella ja oloisella laitteella vei minut niin mukanaan. Parranajamisella ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Se on miehelle rutiinia ensimmäisten vuosien jälkeen. Laitteen teho teki vaikutuksen. Työn jäljen paljastuminen samoin tein huumasi minut: miten helpolla ja vaivattomasti jokin asia voi kirkastua. Kun olin puristellut sohvatyynyt entiseen muotoonsa, huonekalusta tuli kuin uusi. Olin onnistunut aivan kuin Strömsössä. Olin löytänyt miehen kalun, joka sopi käteen ja toimi unelman tavoin.

1 kommentti:

liini kirjoitti...

Oletko miettinyt suomenkielen hölmöyttä? Esim. laitamme kengät jalkaan, vaikka itseasiassa laitamme jalat kenkiin. Entäs housut jalkaan, vielä hullumpi! Pyllyhän laitetaan housuihin.