keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Huulet leveällä hulevettä ja povilunta pihat pullollaan

Monet kunnat perivät tai alkavat periä asukkailtaan erikseen hulevesimaksua. Vaikka kuinka yritän pohtia jonkinlaista kantaa tuolle hule-sanalle, en keksi mitään muuta kuin "huulet levällään" vähän samaan tapaan kuin Kansaneläkelaitos on Kela, sosiaaliturva on sotu tai keskustapuolue on kepu. Olen melko varma, että lähes 100 prosenttia suomalaisista ei tuota hule-sanaa tunne tai jos tunteekin, ei tiedä sen alkuperää.
Nykysuomen sanakirjan mukaan hulasvesi on joesta tai järvestä yli äyräittensä tulvinut vesi, hulevesi, hulahtanut vesi. Hulevesi siis hulahtaa, solevesi solahtaa. Kulevesi voisi kulahtaa eli näin talvella kaivot saattavat kärsiä kulevedestä eli kulutusveden puutteesta, kulahduksesta. Näin kieli muokkautuu, kun sitä muokataan.
Kun kunnat ja miksei valtiokin kärsii kroonisesta rahapulasta ja rahaa pitäisi kerätä veroja nostamatta, voidaan kehitellä näitä erilaisia muita maksuja. Hulevesimaksu on siis ensimmäinen. Povilumi on seuraava, josta tulevina talvina saamme pienen, tosin väliaikaisen, mutta varsin nopeasti pysyväksi muuttuvan maksun. Povilumi on tietysti poisvietävää lunta, sitä, jota auraillaan nyt katujen varsille komeiksi kasoiksi.

Ei kommentteja: