lauantai 1. tammikuuta 2011

"Anteeksi, mutta pesiikö riekko Etelä-Suomessa?"

Yliopistokaupunkien ohi on helppo ajella. Itse asiassa niiden ohi on helpompi ajaa kuin sisään kaupunkiin. Moottoritiet ovat leveitä ja nopeita, ja pitkät katuvalorivit valaisevat liikkujan tietä. Lienevät sitten noitten kaupunkien rahat menneetkin moottoriteitten rakentamiseen, ylläpitämiseen ja valaisemiseen.
Oli aika, jolloin yliopistokaupungit satelloituivat ja perustivat lähinaapureihin provinsseja ja maakuntayliopistoja, mutta nyt ovat rahat lopussa ja nuo satelliitit puretaan ja opiskelu keskitetään taas suuriin yksiköihin. Mitenkäs se raha niin yhtäkkiä aina loppuu?
Jospas tehtäisiinkin seuraavanlainen, radikaali säästötoimenpide. Kun yliopistokaupungeilla kerran on rahapula, mutta toisaalta rahaa valaista kymmeniä kilometrejä moottoritietä, viedään opiskelijat lukemaan läksynsä katuvalojen alle. Näin säästetään opiskelijaboxien sähkövalokuluissa sievoiset summat ja se taas on pois suoraan opintotuesta: kymmeniä euroja kuukaudessa pelkästä lukuvalosta. Kylmäkö tulee opiskelijalle talvella? No eikä tule. Lämmintä hommaa on juosta moottoritien reunaan iltasella lueskelemaan. Sosiaalisuuskin kehittyy, kun voi istua reilusti lähempänä toveria lämpimän haussa, ja ujoimmat ja arimmatkin pääsevät noilla keinoin lähikosketuksiin joko saman tai eri sukupuolen kanssa suuntauksista riippuen. Ja hauskaa ja opettavaista olisi autoilijallekin, kun voisi aika ajoin laittaa hätävilkut päälle ja pysäyttää autonsa tien varteen jotakin ajankohtaista tietoa päivittääkseen. Voisi pyytää vaikka biologian opiskelijalta näytteen riekon soidinäänestä tai kysyä riekon levinneisyydestä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

Ei kommentteja: