keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Parfyymi

Patrick Süskind kertoo kirjassaan Parfyymi lapsesta, joka syntyy täysin hajuttomana, mutta jolla itsellään on niin tarkka hajuaisti, että kykenee haistamaan neitsyen monien korttelien päästä ja joka myöhemmin menestyy hajuvesitehtailija ja kokee mystisen kuoleman. Eletään 1700-luvun Pariisissa.
Tuo lapsi ei muistini mukaan saanut virallisesti yhtään lasta, mutta taisi kuitenkin olla kirjan ulkopuolella varsinainen heijariveijari, jonka jälkeläiset kulkevat nyt Pariisin katuja ja ulottavat kalpeat kätensä jopa Suomeen asti.
Ostin työmaalle ranskalaisen laitteen, joka periaatteessa on varsin kätevä ja hyödyllinen ja sillä periaatteessa voi tehdä myös bisnestä, mutta koska laite on kotoisin Pariisista, siitä ei saa minkäänlaista otetta kuin ei saanut tuosta laitteen rakentajan esi-isästäkään aikoinaan. Mutta paljon olen viettänyt rattoisaa aikaa keskustellessani noiden laitteen rakentaneiden nörttiveijareiden kanssa. He tekevät pitkää päivää ihan keskenään ilmeisesti varsin rattoisasti ja vieläkin 1700 -luvun metodein vaikkakin bittimaailmassa. Kovin on tuotantokeskeinen heidän maailmansa.
Sain laitteen kesäkuussa. Mukana ei luonnollisesti ollut minkäänlaista käyttöohjetta. Sen sain, kun erikseen pyysin. Mutta laite ei kuitenkaan toiminut, vaikka niin kovasti luvattiin. Myöhemmin selvisi, että ohjelma olikin vielä keskeneräinen ja minulle luvattiin toimittaa uusi. Mutta siinä välissä sain pari johtoa, jos vaikka vika olisikin niissä. Nyt tuli uusi ohjelma, ja siinä oli kaikki muuten ihan hyvässä kunnossa, mutta itse työpöytä oli ranskankielinen. Ja kun en ranskaa osaa sanaakaan, hankala on tehdä laitteella tuottavaa bisnestä.
Pyysin siis ohjeen, miten saisin kielen vaihdetuksi englanniksi. Ohjetta ei vielä ollut kirjoitettu. Hmm. No ei tosin ollut tuota englantiakaan vielä asennettu juuri tuohon kohtaan ohjelmaa. Mutta Pariisista on nyt tulossa insinööri Tukholmaan asti katsomaan, mikä ohjelmassa mättää. Siellä kun on toinen samanlainen laite.
Onneksi en tunne vielä mitään hajua. Ei se siis ainakaan pala - mokoma.

Ei kommentteja: