perjantai 10. syyskuuta 2010

ÄIT-1

Byrokraatti on kelmi ihminen. Kun maailmassa ei vielä ollut tietokoneita ja -kantoja, tuon kelmiyden saattoi ymmärtää. Mutta nyt tiedonvälitys ja varsinkin tiedontallennus on niin helppoa, ettei pitäisi olla mitään syytä olla byrokraatti ainakaan työn lisääntymiseen vedoten.
Lipsasen Ilkalla eli IsoDeellä on Ford Mustang, jonka rekisterinumero on DAN-1. Siis Dani. Rekisterikilvellä hän haluaa osoittaa auton kuuluvan juuri ja vain hänelle. Mutta kilvessä lukee siis DAN-1 eikä DANNY. Se johtuu siitä, että suomalaisessa byrokratiassa on päätetty rekisterikilpeen kuuluvan kolme isoa aakkosta, väliviiva ja enintään kolme numeroa. Ja tuosta käytännöstä ei poiketa, vaikka sitten ihminen joutuisi keksimään lempinimestään vielä uuden lempinimen. Eikö vain olisikin helpompi muistaa Dannyn rekkari, jos siinä lukisi reilusti DANNY.
Olisiko siis jotenkin hankalampaa tunnistaa rekisterikilpeä, jossa lukee ÄITI sellaisesta rekisterikilvestä, jossa lukee AIT-1? Jos Mary-niminen nainen haluaisi nimeään kuvastavan rekisterikilven, Suomessa se olisi siis MAR-1. Höh. Jos taas joku mukava käly tahtoo erottua massasta ja lunastaa persoonallisen kilveen mersuunsa, kilpeen pitää kirjoittaa KAL-1 tai sitten tyytyä katsastusmiehen antamaan kirjain-/numerosarjaan.
Nainen rakastaa miestään ja tahtoo antaa tälle muistoisen häälahjan ja kietoo silkkipaperiin tulipunaisen Ferrarin uuden rekisterikilven. Mies avaa paketin, katsoo kilpeä ja punastuu: MIN-1.
- Men min käraste, vad är det med dig? Du är min första och enda.

Ei kommentteja: