maanantai 6. syyskuuta 2010

Leuka alas ja suojaat oikealla

Valmentaja pyyhkii kehäkulmauksessa hikeä nyrkkeilijän otsalta, ottaa tätä olkapäistä kiinni ja kertaa:"Leuka alhaalla ja pysy otteluetäisyydellä. Älä päästä sitä lähiotteluun. Vasen suora ja oikea heti perään ja sitten pois..." Jos sillanrakentaja tai kampaaja tai hammaslääkäri saisi jokaisen työtehtävänsä yhteydessä yhtä seikkaperäiset ohjeet opettajaltaan kuin ammattinyrkkeilijä, sillat eivät romahtelisi, väärin ei hiuksia värjättäisi eikä korjattavia hampaita revittäisi irti. Ja ohjeensa lopuksi valmentaja vielä varmistaa: "Ymmärsitkö?"
Ammattinyrkkeilijä on harrastanut lajiaan vuosikausia, aivan takuuvarmasti kolme, neljä kertaa saman ajan kuin tavallisiin ammatteihin valmistumiseen kuluu. Silti nuo perusasiat kerrataan joka ikinen kerta ennen työtehtävän aloittamista. Ja lopuksi vielä varmistetaan kertaus kysymyksellä:"Ymmärsitkö?"
Opettaja lähtee opettajanhuoneesta omaan luokkaansa. Ovella valmentaja tarkistaa, että kravatti on suorassa, sepalus kiinni, silmälasit puhtaat. "Pää pystyssä ja katsot suoraan silmiin jokaista. Et päästä niitä pompottamaan. Jokainen niistä on aivan eri tyyppi kuin ne, joita opetit viisi vuotta sitten. Eivät ne tiedä, mitä olet sanonut vuosia sitten. Muista: pää pystyssä ja heti asiaan. Kyllä se hyvin menee. Pysyt vaan opetusetäisyydellä... Ymmärsitkö?"

Ei kommentteja: