torstai 12. marraskuuta 2009

Suullinen esitys tai sen tapainen

Haapajärven Kauppaoppilaitoksen edesmennyt rehtori Harald Lindblom sanoi oppilailleen: "Te olette kuin hiomattomat timantit." Tuolla hän mahtoi tarkoittaa lievästi huolimattoman ulkokuoren alla asustavaa kehityskelpoista ihmistä. Niin luulen.
Kävin eilen pitämässä markkinointiviestinnän oppitunnin tai luennon parturi-kampaajiksi valmistuville. Menin luokkaan suurin odotuksin ja moniin kiperiin kysymyksiin valmistautuneena. Luokassa oli parisenkymmentä nuorta naista, suurin osa alle 20-vuotiaita. Sanoin päivää, mutta tytöt vain istuivat tuoleillaan ja näpyttelivät tekstiviestejä tai juttelivat keskenään. Osa makoili pulpetissaan väsyneenä.
Olin todellakin hämilläni. Nämä ihmiset valmistuisivat parin kuukauden sisällä palveluammattiin, mutta heiltä oli noiden opiskeluvuosien aikana jäänyt oppimatta kaikista tärkein. Asiakaspalvelu.
Pyysin laittamaan puhelimet vähäksi aikaa syrjään. Tekstiviestin voisi lähettää sitten tunnin loputtua. Aloimme jutella asiakaspalvelusta markkinointiviestinnän sijaan. Onhan myös puhe ja käytös viestintää jos mikä. Kysyin opettajalta, onko opetussuunnitelmassa erikseen asiakaspalveluun kouluttavaa tai sitä sivuavaa oppiainetta. Eipäs ollut. Tytöt kertoivat, että heillä oli ollut jokin suullinen esitys tai sen tapainen joskus... Kukaan ei muistanut, milloin. Ja heidän pitäisi parin kuukauden päästä ottaa vastaan se aivan ensimmäinen, oma asiakas. Huh.
Ehdotin, että he voisivat demonstroida asiakastilanteita ja näin opetella palvelemaan tulevia asiakkaitaan. Minua katsottiin hämmästyneinä: Voi eikä!
Halusin puhua heidän tulevasta työstään ja sen tärkeydestä. Onhan parturi tai kampaaja hyvin monelle ihmiselle ehkä ainoa käsinkoskettava kontakti. Joku voi herätä aamulla aivan tyhjässä kodissa. Siellä häntä ei kukaan kosketa, ei puhu. Kun tuo ihminen menee kauppaan, hänelle ei kukaan puhu eikä kukaan häneen koske. Mutta hän käy kuitenkin kuukauden, parin välein leikkauttamassa hiuksensa ja silloin jonkun ihmisen kädet pesevät hänen hiuksiaan, koskevat päänahkaan. Koskevatko häneen vain pelkät kädet vai onko hän jonkun ihmisen palveltavana? Minusta tuo asia ei ole yhdentekevä. Tuota kahdenkeskistä kontaktia ei voi sivuuttaa yhdellä suullisella esityksellä tai sen tapaisella joskus...

Ei kommentteja: