perjantai 18. maaliskuuta 2011

Lentokieltoon - hupsista

Joskus laskuvarjourheilua harrastaneena muistan aina silloin tällöin jonkun joutuneen hyppykieltoon. Kun oli jäänyt hyppylasku maksamatta tai jokin muu vakava velvoite täyttämättä, ei ollut hykkiläisellä mitään asiaa pokalle eli siis lentokoneeseen - hyppäämään.
Kuulin aamulla YK:n asettaneen Libyan lentokieltoon. Näin arkijärjellä ajateltuna tuo voisi tarkoittaa, etteivät libyalaiset saa lentää. Ei voi harrastajalentäjä mennä kentälle, käynnistää Cesnaansa ja lähteä tulipaloja etsimään tai kaverin kanssa maisemia katsomaan. Ei voi sotilas humauttaa taisteluhävittäjäänsä taivaan kannelle vihollista etsimään tai tavallinen turisti nousta jumbojettiinsä maailmalle matkatakseen. Käytännössä lentokielto tarkoittaa kuitenkin sotaa. Selvää on, ettei lentokieltoon asetettu maa (armeija) noin vain niele muitten maitten mahtikäskyjä, vaan pyrkii sitä kaikin keinoin kiertämään. Ja kun lentokiellossa ollaan, jokainen ylös pyrkivä kone ammutaan alas, lentokentät tuhotaan...niin - käydään sotaa.
Onneksi aivan kaikki kiellot eivät ole sotasemantiikkaa: pysäköinti kielletty, koirien ulkoiluttaminen kielletty, älä sylje lattialle;-) tai kuten monissa arabimaissa: suuteleminen kielletty - hupsista.

Ei kommentteja: