torstai 24. maaliskuuta 2011

Hola - hää olkii ovela

Amerikkalaiset ovat salaliittoteorioiden mestareita. Heille jopa vähän naureskellaan, mutta kohta hymy hyytyy, kun kerron ovelimman salaliittoteorian, mikä meitä suomalaisia ajaa hyvinvoinnin varjolla köyhyyden suohon. Oletteko muuten huomanneet, että kun valtio vaatii meitä perustamaan sinne tänne ripotellen melko pitkin valtakuntaa kaikenlaisia yhtymiä, miten ovelaa politiikkaa se onkaan. Ajatellaanpa nyt vaikka peruspalvelukuntayhtymää. Siinä on mitä ovelin keino nyhtää tyhjät pois ja jättää väelle aivan tyhjät tilalle.
Kun Valto sairastuu, hänen pitää soittaa lääkärille. Puhelu ohjautuu johonkin puhelinkeskukseen, johon on ulkoistettu ennen niin läheisen terveyskeskuksen vastaanotto. Ensin soi musiikki ja jonotusmaksu raksuttaa valtion piikkiin. Kun sitten Valto saa itselleen ajan lääkärin vastaanotolle, hän joutuu toiselle puolelle maakuntaa itseään tutkituttamaan. Niinpä hän tilaa taksin, kun bussit eivät kulje eikä omaa autoakaan ole. Ja taas valtio saa tavan verot plus alvit palkoista ja polttoaineista. Kesken matkan Valtolle tulee hiuka ja on pakko pysähtyä ABC:lle syömään kallis sämpylä. Taksamittari raksuttaa valtion kassaan, sämpylästä menee suurin osa valtion kirstuun, toinen kupillinen kahvia saattaa tulla samaan hintaan, mutta ensimmäisestä on jo kymmenykset laskettu valtiolle.
Valto on lääkärissä toisella puolella maakuntaa. Häntä tutkitaan ja hän saa lähetteen erikoislääkärille aivan kokonaan toiseen maakuntaan. Klink, klink, klink, klink: taksi, aabeecee, huoltoasema, apteekki, kukkakauppa (vaimolle tuliaiskukat, kun ollaan kuitenkin ikäänkuin matkalla, kokopäiväreissulla, lapsenlapsille karvalelut, näistä melkein neljännes alvia, kauppiaan palkasta lähes puolet veroa...)
Näin ihmistä ajelutetaan kuntien ja valtion salaliiton takia kalliilla kulkuneuvoilla ympäri maakuntaa ja maata. Kela korvaa, mutta olisi se korvannut omaankin pitäjään samat palvelut eikä olisi tarvinnut reppukaupalla ostella sitä sun tätä veronalaista tavaraa lääkärireissuilla.

Ovelaa on tuo valtion vaatima keskittämispolitiikka, jossa palvelut hajautetaan kuin Hiroshima pommin jäljiltä ympäri ämpäri ja sanotaan, että säästetään. Hää olkii nii ovela, jotta pan meijät kiertämää. Silviisii sitä terveyve ratekiiaa hoijetaa: kenellekään ei jää centtiäkään, kun niin kovasti pitää säästää (paitsi nyt taas Portugalille, kun se ei suostu säästämään. Ja sitä ennen Espanjalle ja Kreikalle, kun nekään eivät suostuneet säästämään). Mitäs jos mekin lopettaisimme säästämisen ja alkaisimme elää ihmisten lailla. Hola!

2 kommenttia:

jorkki kirjoitti...

Apu on niin lähellä: pian istuu kolmen suuren hallitus, jossa Timppa ja Jutta ja Päivi palauttavat Suomeen laakista 1. markan 2. moraalin ja 3. mielen- sekä kansanterveyden sekä ylipäätään kaiken hyvän. Ihan niinku ennen kun kaikki oli paremmin. Ne on luvannu. Itse tosin muutan Islantiin.

Hannun Kaleeri kirjoitti...

Ja mulla on jo paikka Norrlannissa. Siellä on muuten se entinen Ruotsin kruunu maksuvälineenä;-) Paitsi että jos persujen Tykkyläinen pääsee liikenneministeriksi, saa moottoripyörään asentaa kaksi etuvaloa. Ainakin harrikkaan. Se on luvannu.