keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Ristikuulustelua vai rasvassa paistamista

Luin juuri ystäväni feispuukista, että hän oli onnistunut kärventämään 50 munatonta munkkia. Oliko hän siis paistanut pilalle puolen sataa reiällistä pullarinkulaa? Tarkoittiko munaton tässä tapauksessa kenties mautonta ja väritöntä? Ei varmaankaan, koska jos munkin kärventää, siinä on liikaakin väriä. Ja kärvennetty munkki saattaa maistuakin aika vahvalle. Tai sitten hän on jättänyt tahallaan tai vahingossa kananmunan taikinasta pois. En tosin tiedä, pitääkö munkkitaikinaan ylipäätään sekoittaa kananmunaa.
Munkin käristäjä on opettaja. Ehkä hän on mennyt luokkaan, nähnyt ison joukon poikia tekemässä sopimattomia ja saattanut nämä 50 munatonta munkkia (vertaus) vaikeuksiin. Tai kenties hän puhuukin mieskollegoistaan noin niin kuin ylipäätään naisen hahmossa. Miehet monesti pyrkivät hyppimään nenälle opettajanhuoneessa ihan vain perinteitä ylläpitääkseen. Tunnen tuon ihmisen vahvana naisena, joten hän on hyvinkin saattanut kärventää miespuoliset opettajatoverinsa ihan vain lapintaikuuttaan vaikkapa ketuiksi tai susiksi.
Keskiajalla lienee ollut ihan tavallista huvia näin vapun alla kärventää munattomia munkkeja, kun ei kurakeleillä ole ollut hauskempaakaan tekemistä. Silloin on kuumaa rasvaa käytetty paljon monipuolisemmin kuin tänään. Nykyisin ollaan niin pehmoja ja munattomia, että kärventämiseen riittää kunnon puhuttelu. Ja sekin pitää tehdä sopimusten mukaisesti, ettei joudu itse julkisen sanan ristikuulusteluun ja käristämäksi - munkiksi rasvakattilaan.

Ei kommentteja: