tiistai 27. huhtikuuta 2010

Paikallisradiot vaikenevat

Suomalainen paikallisradio täyttää 25 vuotta. Ja Radio Lakeus oli Suomen ensimmäinen, kaupallinen paikallisradio. Kilikilikili. Lampaankelloa soitettiin aina ennen kaupallista tiedotetta, jotteivät olisi arki ja unelma menneet aivan sekaisin.
Radiomainonta oli aivan uusi aluevaltaus eikä kenelläkään ollut aavistustakaan, miltä radiomainoksen pitäisi kuulostaa. Yksi jos toinenkin eteläsuomalainen konsultti kävi Puustellin kokoushuoneessa esittämässä omia visioitaan (audioitaan) tai amerikkalaisia kuunnelmanpätkiä. Ja täällä nuo illat unohdettiin nopeasti ja tehtiin kaikki aivan omalla kaavalla.
Hakolan veljekset Heikki ja Matti ja Linnan Juha tulivat juttelemaan minulle ja kysyivät mukaan Kalajoelle perustettavaan äänitysstudioon. Ja ennemmin kuin ikinä arvasinkaan olin täysivaltainen studion osakas ja muutaman viikon kuluttua radiomainonnan ammattilainen. Vakituisia äänimainosasiakkaita olivat AutoRefo Ylivieskasta, Nivalan Esso ja Sapuska Nivalan Teollisuuskylästä. Osallistuimme Suomen Markkinointiliiton ja Grafian radiomainoskilpailuihin ja pokkasimme parhaat palkinnot etelän kalliiden copywritereiden nenien edestä Nivalan Jätehuolto Kalevi Mehtälän toimintaa myyvällä radiomainosrallatuksella. Olimme aitoja maalaisia alusta loppuun ja se vetosi arvovaltaisiin tuomaristoihin. Radiomainosten lisäksi teimme kuntavideoita ja yritysesittelyjä.
Rönsy: Tehtiinpä Kalajoen kunnan videosta englanninkielinen versiokin ja kun ei muita spiikkereitä ollut juuri sopivasti käytettävissä, pyysin Nivalassa tuolloin vaihto-oppilaana olleen uusiseelantilaisen maorin spiikkaamaan. Olivat englantilaiset asiakkaat videon katseltuaan ja kuunneltuaan vähän hymyilleet tuolle eksoottiselle maorienglannin aksentille. No. Bisnes on bisnestä;-)
Radio Lakeus oli hyvä paikallisradio, sillä sen jutut koskettivat ihmisiä. Ne olivat omien kylien ja lähikaupunkien asioita. Mutta aika kulki nopeasti ohi ja radiot vaikenivat yksi toisensa jälkeen. Samat laulut, samat uutiset. Paikallisradiot muuttuivat alueellisiksi ja lakkasivat kiinnostamasta. Jokunen vielä sinnittelee ja onnea niille. "Kravun Kari täällä heippa." Prisma ja ABC ovat tulleet tilalle ja eetterissä on oudon hiljaista: vain yksitotisen tuttu ja tylsä kumina käy yli valtakunnan.

Ei kommentteja: