maanantai 1. elokuuta 2011

On pohjoisen asukas kylmä kuin jää - se onko syrjintää

Se on kuulkaa sillä lailla, että tässä maassa on vielä pohjoisen pallonpuoliskon syrjintää, vaikka etelään aina päiväntasaajalle asti on mokoma saatu kitketyksi tai oikeastaan roskiin heitetyksi. Muutama vuosi sitten riskillä kädellä ja kimeällä äänellä pantiin karamellitehdas kuriin ja kääreet uusiksi, kun loukkasi Afrikan ihmistä kovin Neekerin suukko -niminen makoisa täytesuklaapallero. Ja samalla melskeellä saatiin myös ikiaikainen lakritsipatukka uuteen kuosiin, kun eihän nyt sovi mustan ihmisen kuvaa laittaa lakeripaperiin.
Mutta mitä ihmettä? Onpa jäänyt vielä rasisminvastaiselta liikkeeltä huomaamatta muuan elintarvike, joka muokkaa lapsen mieltä kylmäksi muuatta ihmisryhmää kohtaan. Tai oikeastaan se antaa kuvan, että tuo pohjoisen asukas on kylmä kuin jää ja ruskea kuin suklaa. Eskimo! Johan nyt olisi asiaan jo puututtu, jos jäätelöpuikon nimi olisi vaikka Saamelainen. Tai Lappalainen. Tai Kalixin kylmä Härski - tikkujää, joka sopii huulille.
Sanokaa minun sanoneen, että puuttuu tuohon asiaan vielä yksi jos toinen ihmisoikeustaistelija eikä taistoaan lopeta ennen kuin on puikea puikko paremmassa paperissa. Eikä tässä vielä kaikki. Onpa jossakin suklaapaperissa pandan kuva. Ja panda taas on vahvasti rauhoitettu eläin. Sitä ei saa syödä eikä varsinkaan ylensyödä - loppuuhan se tuolla menolla kokonaan. Viesti mikä viesti, aattelepa ite.

Ei kommentteja: