maanantai 8. elokuuta 2011

Mulla on kakskytsenttinen

Vaikka ihminen kuinka nostaa itsensä jatkuvasti marmorijalustalle ja elvistelee omalla erinomaisuudellaan, ei se nyt niin ainutlaatuinen kuitenkaan ole. Kun kesäisellä kivikkopihamaalla sattumoisin tapaa pienen pienen sisiliskon (kylläkyllälisko suomeksi), saattaa jossakin päin maailmaa kävellä vastaan aivan samannäköinen otus, mutta vain sata kertaa suurempana. Tai jos hakamaassa taputtelet pienen pientä ponia, jo vastapäisessä aitauksessa ravaa ympyrää kolme kertaa korkeampi lämminverihevonen. Monet Australiassa matkustaneet ovat nähneet kengurun jos toisenkin hyppelevän, mutta kas kummaa: niitä onkin aika monen kokoisia.
Vaan ihminenpä on vaan samankokoinen keskimäärin. Puolentoista ja kahden metrin väliin sijoittuu nisäkkäiden kuningas eikä tuosta muuksi ole muuttunut. Joku jää vähän lyhyemmäksi, toinen saattaa kasvaa vähän pidemmäksi, mutta aika lailla bussi täyttyy samalla määrällä ihmisiä koosta riippumatta. Olisi aika somaa ja maapallon kannalta varsin viisastakin, jos jossakin eläisi kaksikymmensenttisten heimo aivan samanlaista elämää kuin me reilut puolitoistametriset. Vuorotellen kävisimme toisiamme ihmettelemässä, mutta kuitenkin antaisimme toistemme elää rauhassa. Toki voisimme olla hyviäkin ystäviä kuin ihmiset ainakin, mutta aivan samaa maata emme kuitenkaan ihan käytännön syistä voisi asua. Hankala olisi tukkia vanhainkodillista meikäläisten eläkeläisiä heikäläisten eläkeläisten kesäretkibussiin. Ja varovasti pitäisi arkipäivän humalaisen kävellä ravintolasta kostean illan jälkeen kotiin, jos matkan varrelle sattuisi vaikkapa kakskymmensenttisten kesäjuhla tai suviseurat tai herättäjäjuhlat tai rokkikonsertti. Rumaa jälkeä juhlakentälle voisi humalainen keikkaroija aiheuttaa sekä surua ja murhetta kosolti. Ja pitäisi kunnan kesätyöntekijän kovin tarkkana olla puiston nurmikkoa leikatessa, jottei kolisisi ruohonkeräyslaatikkoon nurmikolle nukahtanut toisen heimon auringonpalvoja.
Mutta olisipa kuitenkin aika mukava sanoa, että minulla on kaksikymmensenttinen ystävä, jota en suurempaan vaihtaisi. Se olisi ystävyyttä ja rakkautta koosta välittämättä.

Ei kommentteja: