tiistai 31. toukokuuta 2011

Tappaa saa, muttei parantaa

Viinaa ja tupakkia saa myydä vapaasti kenelle tahansa täysi-ikäiselle, vaikka jo synkimmässä Afrikassa on tiedossa molempien myrkkyjen tappava vaikutus ihmiselle ja varmaan muillekin nisäkkäille - jos vain jokin muu nisäkäs tuollaisia hermomyrkkyjä ylipäätään haluaisi. Vaan eipä halua. Paitsi jokunen simpanssi on kuulemma alkanut tupakoida, mutta apinat ovatkin vähän outoja.
Toista on terveyden kanssa. Jos on henki ahtaalla ja haluaisi siihen nopeasti apua apteekista, eipä saa ihminen lääkettä eikä rauhassa parantua. Ensin pitää yrittää tilata aika terveyskeskukseen ja jos ajan saa, pitää istua tuntikausia henki pihisten penkissä ja sitten selittää lääkärille, ettei ilma kulje. Ja vaikkei ilma kulje, pitää reuhtoa minuuttikaupalla letkuhässäkkä suussa ja polkea kuntopyörää ja puhaltaa mittariin jos toiseenkin. Kun on maailma jo aivan mustana ja kipinöivät renkaat vaan silmissä näkyvät, kävelet reseptin kanssa apteekkiin hakemaan Ventolinea. Mutta eipä sitä sinulle heti anneta, vaan odotat penkissä puoli tuntia happivajeessa, kunnes on nautintaohje kirjoitettu ja liimattu pullon kylkeen. Viimein pääset tupsauttamaan lääkettä kituviin keuhkoihin ja väri palaa kasvoille: kaksi kertaa päivässä hengenahdistukseen.
Mutta jos haluat hulluna heilua humalassa ja kuseksia pitkin nurkkia, menet vaan Alkoon ja otat hyllystä kossua ja juot vaikka yhdellä huikalla ja siltä horjumalta voit kävellä ärrälle ja ostaa tupakkia vaikka rekka-autollisen ja tervata keuhkot ja puoli valtakuntaa eikä kukaan vastaan sano. Tappaa saa, muttei parantaa. Kyllä sellainen on virkavaltainen meno Suomen maassa.

Ei kommentteja: