torstai 3. helmikuuta 2011

Yrittäjän merkki on otsaan poltettu

Tapasin miehen. Hän kertoi minulle seuraavaa: "Kävipäs tuuri. Kun olen perinyt tämän kirjapainoni vanhemmiltani ja isovanhemmiltani, jatkan tätä työtä ikäänkuin verenperintönä. Kovin on kannattamattomaksi mennyt ja vallan villiksi muuttunut ohje- ja sääntöviidakko sitten niiden päivien, kun isäni yrityksen minulle siirsi ja nimensä paperiin kirjoitti.
Tulen aamulla painolle ja teen työtä iltaan asti. Kaikenlaista paineskelen ja sitten illalla laitan tekemäni työt talon ulkopuolella olevalle lavalle ja sieltä ne sitten joku käy hakemassa ja vie, minne vie. Maksu tulee tilille kerran kuussa. Hääppöinen se ei ole, mutta maksu kuitenkin. Eihän tällä mitenkään pärjäisi, kun toiminta on niin pientä ja vehkeetkin vähän vanhanaikaiset, mutta onpahan nyt kuitenkin EU:n rekisterissä oleva yritys.
Viisi vuotta sitten ajattelimme alkaa painaa tarroja, mutta se osoittautui aivan kannattamattomaksi, kun tuli se muovin haittavero. Siitä jatkoimme lomakkeiden painopuolelle, mutta kilpailu suurten painotalojen kanssa on veristä ja raakaa. Pian huomasimme olevamme kyytipoikia ja oli taas edessä suunnanvaihto. Keskitymme nykyisin ihan vaan pelkästään penkin painamiseen. Keskusliikkeet meille sanelevat hinnat ja siihen on tyytyminen. Mutta joka ilta me viemme päivän työn keräilylavalle ja aamulla se siitä on poimittu. Kai niille maailmalla käyttöä on - persettä lie pyyhkivät, mitä lie. Ei paljon kiinnosta.
Eihän tästä mitään tulisi, kannattamattomasta hommasta. Mutta onneksi on tuo EU-päiväkirjapainotuki. Oli viikolla napsahtanut tilille 200.000 euroa puhtaana käteen. Olivat taas tarkkailijat laittaneet ruksin kohdilleen, että kirjapainohan se siellä on ja satelliististakin semmoinen näkyy. Kelpaa tässä nyt taas tuottaa tulevaisuudessakin."

Tottahan tuossa lorussa ei ole siteeksikään. Mistä ne tuollaiset rahat tulisivat tuottamattomille taloille? Ehhehhehhehhehheh. Kyllä vaan nämä hommat pitää ihan itse hoitaa tuottavaksi liiketoiminnaksi, jos mielii markkinoilla pärjätä. Se on oikean yrittäjän tuntomerkki - otsaan poltettu.

Ei kommentteja: