maanantai 11. toukokuuta 2009

Mitä mieltä olet

Mitä mieltä olet? Noin kysytään ihmiseltä monta kertaa päivän aikana. Mitä mieltä olet, ettei ortodoksipappi saa pitää papinkaapua, jos hän pyrkii europarlamenttiin demareiden ruusunkukan alla? Mitä mieltä olet miehestä, joka oikeasti onkin nainen ja odottaa lasta? Mitä mieltä olet? Jos tuohon kysymykseen ei kenenkään tarvitsisi vastata, maailma olisi ehkä paljon rauhallisempi ja miellyttävämpi paikka semminkin, jos tuohon kysymykseen ei sekoitettaisi aina jotakin ylempää auktoriteettia. Kun ihmiseltä kysytään, mitä mieltä hän jostakin asiasta on, hän saattaa jatkaa omaa vastaustaan sanomalla: "Sanotaanhan raamatussakin, että..." Tai hän voi jatkaa vastaustaan toteamalla: "Jo lakikin sanoo..." Tai hän voi vedota ikiaikaisiin perinteisiin: "Jo kahden tuhannen vuoden ajan on ollut niin, että..."
Traditions. Ne perinteet.
Tänä aamuna minulta kysyttiin, mitä mieltä olen ortodoksina isä Mitron ja ortodoksisen kirkon kahnauksesta. Ja kun kerroin vastaukseni, pöydässä istunut tuttavani sanoi olevansa minuun pettynyt vaihdettuani joskus aiemmin sanomani mielipiteen kysymykseen, mitä mieltä olen.
Minulta puuttuvat kahden tuhannen vuoden perinteet. Siksi voin sanoa olevani pettynyt omaan kirkkooni, joka niitä perinteitä haluaa näinkin maallisesti vaalia, kirkkoon, joka haluaa riisua papinkaavun poliitikolta ja showmieheltä - ja papilta punaisen ruusun alla.
Musikaalissa Viulunsoittaja katolla juutalainen isä haluaa vaalia perinteitä ja valita miehen tyttärelleen. Tytär taas haluaa naimisiin rakastamansa miehen kanssa. Mitä mieltä olet: kumman valinta aviomieheksi on parempi? Traditions? Aika helppoa meille suomalaisille - vai.

Ei kommentteja: