perjantai 5. joulukuuta 2008

Päättäjiä pierettää

Viisisataa sotaveteraania kokoontuu keskustelemaan ja viettämään pari päivää yhdessä muistelujen ja lyhyiden tulevaisuudensuunnitelmien pariin Nivalaan Kyösti Kallion koululle. Suurin osa heistä tulee bussilla. Pihalla on siistissä rivissä yhdeksän bussia ja parikymmentä pikkuautoa. Joku uskaltaa vielä itse ajaa, jollakin on mukana kuljettaja ja veteraanitovereita. Koulun keittiöllä on tehty herkkuruokaa muutamalla sähkölevyllä ja isolla kattilalla ja tunnelma on lupsakka. Kyläläiset näkevät Suomenlipun liehuvan salossa: juhlaahan siellä taitaa joku porukka viettää. Rahaa ei juuri kulu, kun ei sitä ole kuluttaa. Pari kymppiä veteraania kohti on laskettu. Hirvivelli on hyvää ruokaa.
Sata ministeriä kokoontuu keskustelemaan ja viettämään pari päivää yhdessä muistelujen ja tulevaisuudensuunnitelmien sekä luonnollisesti nykyisin aina myös ilmastokysymysten äärelle Helsinkiin. Kaupunki on täynnä mustia autoja ja liikenne sekaisin. Jokaisella ministerillä on kuusi metriä autoa ja viisikymmentä metriä saattoautoja. Kaupungin yllä leijuu musta pakokaasupilvi, ja luksuskeittiöiden tuhannet liedet hehkuvat punaisina, kun kurmeeta keitellään ja paistellaan jokaiselle erikseen monella pannulla ja kiiltävillä kattiloilla. Bensaa palaa, sähköä kuluu. Jokaiselle ministerille on valmistettu yhtä ja toista ja lahjoitettu sitä ja tätä. Tavaraa on läjäpäin kuin Korvatunturin pukin pajalla päivää ennen jouluaattoa. Toimittajat ympäri maailmaa ovat lennelleet kuka milläkin ja ajelleet maajalassa kuka milläkin. Ministerit puhuvat maasta ja ilmasta, järkiperäistämisestä ja taloudellisuudesta, ovat huolissaan tulevaisuudesta ja maapallon ilmasta ja vedestä. Syövät sitten kolmen tunnin lounaan ja jatkavat keskustelua. Parin päivän kustannukset ovat muutamia kymmeniä miljoonia euroja.
Kähtävän alakoulun oppilaat avaavat digitelkkarin ja istuvat kameran eteen. Heillä on asiaa Palermon Corleonen kylän alakoulun kummiluokalle. Kaikki vilkuttavat kameraan päin ja huutavat: "Bon giorno, Palermo!" Vastaukseksi he saavat iloisen naurun ja riehakkaat terveiset: "Hyvaa huomenta, Kahtava. Mita kuuluu?" Puolen tunnin kuluttua lähdetään nätissä rivissä syömään hernekeittoa ja näkkileipää. Tulevaisuuden päättäjiä pierettää ihan kohta.

Ei kommentteja: