perjantai 12. joulukuuta 2008

Musta tuntuu

Tiede ja Tunne tappeli ja Tunne voitti. Istutpa missä tahansa pöydässä vartin tai vähän kauemmin, kuulet jonkun väittävän jotakin ja toisen väittävän vastaan. Nämä kaksi ihmistä ovat Tiede ja Tunne. Joskus väittelyn voittaa Tiede, koska kaksi plus kaksi on aivan varmasti neljä, mutta usein pääsee korkeimmalle bodiumille Tunne, sillä kaksi plus kaksi on neljä vain, jos se siltä tuntuu. Monesti ei tunnu.
Kirkasvalo helpottaa ihmisen elämää. Onhan toki paljon mukavampi päiväsaikaan elellä ja askarrella, kun näkee jotakin. Se rauhoittaa. Tiede sanoo sen olevan kenties humpuukia, mutta Tunne on toista mieltä.
Afrikassa ihmiset ovat letkeitä ja virkeitä ja kovia juoksemaan, kun siellä kirkasvaloa riittää. Suomesta taas pitää talvella lähteä etelän aurinkoon leirille, jos aikoo pärjätä kilpailussa saatikka pysyä hengissä. Afrikkalaiset hiihtävät melko vähän ja pärjäilevät suksikamppailulajeissa hyvin paljon suomalaisia huonommin, mutta silti täältä hiihtäjät lähtevät etelään leirille. Luntahan siellä ei ole, mutta valoa ja auringon lämpöä kyllä. Eskimot ja muut Pohjoisen napaseudun asukkaat eivät pärjää hiihtokilpailuissa ollenkaan pelkästään siksi, ettei heillä juurikaan ole varoja lähteä etelän aurinkoon valohoitoon. Siellä he säkkipimeässä menettävät kaiken kesäyön valosta hankkimansa kilpailukunnon talven aikana. Turha on lähteä sitten joulu-maaliskuussa hangille kuntoa mittelemään. Eli valoa tarvitsee kestävyysurheilija pärjätäkseen.
Meidän urheiluhullujen suomalaisten onneksi Afrikassa ei ole paljon lunta. Me emme varmasti kestäisi, että Kipsoke Keino ja Atopepe Mutula ottaisivat kaksoisvoiton Rukan kisoissa, vaikka omat kilpailijamme olisivat olleet valohoidossa Kanarialla koko hiihtokelvottoman kesän ja alkusyksyn.
Tiede väittää vielä kahvikupillisen ajan, ettei kirkasvalohoito mitään auta. Mutta Tunne sanoo, että tuosta asiasta voi jokainen lukea urheilupalstoilta selvää faktaa. Tai katsoa urheiluruudusta: kirkasvalo ja Afrikka = juoksu kulkee, kirkasvalo ja lumi = hiihto kulkee. Minulla on sellainen tunne, että valo auttaa.

Ei kommentteja: