tiistai 9. joulukuuta 2008

Monenlaisia lahjakkaita

Sinäkin varmaan tunnet jonkun, joka osaa jotakin aivan erikoista ja ihmeellistä, talenttia, niinkuin nykyisin sanotaan. Minä tunnen muutaman uskomattoman taitavan ja erikoisen henkilön, joista kerron nyt.
Tunnen naisen, joka ei ole pieraissut kertaakaan elämässään. Hän on jo yli kahdeksankymmentä vuotias, ja tuon pierusalaisuuden hän kertoi minulle kauan sitten. Jo tuolloin kertoessaan nainen oli sen ikäinen, että tiesi tarinansa arvon enkä usko hänen vieläkään kertaakaan pieraisseen, mikäli ikä ei sitten ole tehnyt hänelle tepposia. Tuskinpa vain. Hän on yksi sitkeimpiä ja periksiantamattomimpia tuntemistani ihmisistä. Jos televisiossa järjestettäisiin vaikkapa PIERU PYLLYYN -kilpailu, veikkaisin kaikilla käteisvaroillani hänet voittajaksi.
Toinen tuntemani nainen osaa kerjätä tai muuten vaan ottaa kolikoita vastaan väärällä puolella kättä. Uskomatonta se on, mutta totta. Talenttia. Hänen kätensä selkäpuoli näyttää kämmeneltä, ja joskus kaupassa käydessään tuo nainen on tahallaan järkyttänyt kassaneidin tai -pojan koukistamalla sormensa "väärään suuntaan". Kassojen ilmeitä ei ole dokumentoitu, mutta voihan ne jokainen itse kuvitella.
Kolmas tuntemani lahjakkuus on mies, jonka pääkallo soi kuin afrikkalainen puusoitin. Kouluaikoina hän mielellään soitteli helpohkoja melodioita koputtelemalla päälakeensa joko rystysillä tai pienellä puuvasaralla ja ääni kuulosti kuin kookospähkinäksylofoni sademetsän reunalla. Sävelkorkeutta hän sääteli huulillaan ja kielellään kuin viheltäjä ikään.
He kaikki ovat arjen sankareita ja takapihan talentteja. Kenet sinä tunnet?

Ei kommentteja: