tiistai 15. marraskuuta 2011

Valeviinaa aidolle miehelle

Itäisten maitten basaareissa ei aina voi olla täysin varma, saako nahkaa ostaessaan aitoa nahkaa. Mutta mikä on kovasti hämmästyttävää, sama vaara vaanii myös läntisillä toreilla, pohjoisen markkinapaikoilla ja etelän ostoskeskuksissa.
Mitäs me kuitenkaan nahkaa suremaan. Se on kuollutta tavaraa ja kestää aikansa aitona tai keinotekoisena. Vaan kun lääkärit ja hiihtäjät ja juoksijat ja pallonpelaajat ja heittäjät ja muut maailman seuratuimmat ja tärkeät ihmiset eivät enää olekaan sitä, mitä kortissa lukee. Lääkärillä voi olla hologrammein varustettu aitoustodistus taskussa, mutta oikea pätevyys on kuitenkin vain muutaman läpiselatun lääkärikirjan tasolla. Hiihtäjä saattaa hiihdellä muita nopeammin ja vangita meidät ilta illan jälkeen television ääreen, vaikka väärällä verellä varustettu onkin tuo latujen atleetti. Vaan hänpä ei tuota hevin kenellekään kerro. Sanoo kuitenkin olevansa täysin puhdas tai täysin ammattitaitoinen tai täysin aito.
- Mikä lie valelaborantti tutkinut koko näytesatsin. Niin on aa kuin beekin aivan valetulos.
Tai että
- Mikä lie ollut valeyliopisto, mutta kyllä minä sitä valkoista takkia aivan aitona pidin.

Muutama vuosi sitten kuoli koulukaverini viinaan. Ei hän mikään suurkuluttaja ollut, ei väärinkäyttäjä, ei alkoholisti, ei edes oikein tissuttelijakaan. Kävipähän vain lomamatkalla väärässä maassa, osti hetkellistä heikkouttaan aidolta tuotteelta näyttäneen viinapullon matkamuistoksi, maisteli tuliaistaan kotosalla ja kuoli myrkytykseen. Valeviinaa myytiin aidolle miehelle - aitoa myrkkyä. Ei olisi kaveriani pelastanut laillinenkaan lääkäri.

Ei kommentteja: