tiistai 29. marraskuuta 2011

44. kerros: kotka nousee aurinkoon

Katselen juuri nyt suurkaupungin syketta 44. kerroksesta. Vieressa rakennetaan vielakin korkeampaa taloa ja voin seurata, miten miehet rimpuilevat seinilla ja kaltevilla kattopinnoilla turvakoysiensa varassa kuin sarjakuvan hamahakkimiehet. Ulkona on nyt suomalainen superkesa. Lampoa ehka hivenen alle 30 astetta, ja merelta tuulee leppeasti. Mutta kun mittarin lukema nousee lahelle viittakymmenta astetta ja tuuli muuttuu polttavaksi, nuo korkean ja korean talon rakentajat tekevat tyotaan kuin helvetissa.
Abu Dhabi on suurkaupunki, Arabiemiraattien kayntikortti Dubain ohella. Maa juhlii tulevana viikonloppuna 40-vuotista olemassaoloaan koreasti ja nayttavasti. Kaupungit ovat vielakin nuorempia ja vielakin virkeampia, rakennukset uusia, ja jo muutaman vuosikymmenen paikallaan seisseita kerrostaloja puretaan uusien tielta. Taalla ei mikaan saa vanheta kasiin. Kilpailu korkeudesta on kova. Kaikki haluavat hipoa pilvia kukin omalla tavallaan. Kuka keraa rahaa vuorenkorkuiset kasat, kuka uittaa maailman pisinta huvipurtta pitkin maailman meria, kuka rakentaa hienoimman hotellin, kuka kultaa kattonsa koreimmin ja kuka suunnittelee vinkeimman, kaltevimman, korkkiruuveimman, kieroimman ja kummallisimman talonsa.
Sanotaan elaman huipulla olevan tuulista. Kukahan kavisi noilta pilvenpiirtajien kirvesmiehilta kysymassa, tuuleeko tuolla kaltevalla katolla. He eivat valita, eivat pelkaa putoamista tai kuolemaa. Elama pelottaa. Koyha elama saa karvat nousemaan pystyyn. Jos turvakoysi pettaa, kotka nousee aurinkoon.

Ei kommentteja: