tiistai 4. lokakuuta 2011

Minä näen

"Minä näen." Nuo sanat ovat raamatullisimmat ihmisen koskaan lausumat sanat. Näköaisti on ihmisen tärkein aisti, ja siksi Jeesuksestakin tuli niin suuri ja suosittu, kun hän osasi palauttaa ihmiselle kaikkein kalleimman: kyvyn nähdä Jumalan luoma, kaunis ja ainutkertainen maailma väreineen, muotoineen, kokoineen, liikkeineen.
Kun täytin neljäkymmentä vuotta, huomasin näkökykyni pikkuhiljaa heikkenevän, ja vuosien kuluessa en enää selviytynyt tavallisista arjen askareista ilman laseja. Ensin piti olla lukulasit ja sitten olisi pitänyt olla vähän myös kaukonäköä tarkentavaa optiikkaa. Mutta tuon ajatuksen hylkäsin ja vuosikaudet arvasin, mihin päin pitää autolla kääntyillä, jotta pääsisi perille. Kyllästyin ja tilasin ajan silmälääkärille ja laserleikkaukseen.
Silmät tutkittiin ja viikon päästä leikattiin. Kysyin, voiko ikänäköä korjata. Ja sain varman vastauksen, että voi.
Leikkaus kesti kaikkineen kaksikymmentä minuuttia. Ensin leikattiin oikea silmä: 50 sekuntia ja läppä oli tehty, kolmen sekunnin kuluttua myös näkökykyä parantava laserhoito oli päätöksessä. Ja sitten korjattiin heti perään toinen silmä taas tarkaksi ja teräväkatseiseksi.
Muutaman tunnin ajan silmät olivat valolle arat, mutta mitään kipuja en tuntenut. Enkä tuntenut minkäänlaista kipua koko operaation aikana. Vaikka silmät ovat mielestäni ihmisen upeimmat elimet, niiden korjaaminen on nopeampaa kuin kynsien leikkaaminen. Nyt kun leikkauksesta on reilu viikko, näkökykyni on mitä parhain. Aivot hakevat vielä joitakin viikkoja ja kuukaisia uusia näkemisen ratoja, mutta normaali arki on nyt huomattavasti helpompaa kuin viikko sitten. Voin askarrella ja lukeakin ilman laseja, ja vain tarkimpiin tehtäviin käytän tavallisia tiimareita, ykkösiä.
Kyllä maailma onkin kaunis. Joku kauhisteli minulle leikkauksen hintaa, joka maksoi saman verran kuin hyvä mopo. Mutta minä tein valintani: ajan mieluummin harrikalla kuin mopolla ja katselen mieluummin kirkasta maailmaa nyt asfalttitieltä käsin kuin joskus tulevaisuudessa harmaan pilven reunalta. Nähdään.

Ei kommentteja: