maanantai 4. huhtikuuta 2011

Siirrytäänpäs kesänopeuksiin etelästä alkaen

Etelässä ja Helsingissä varsinkin on kovasti tuskailtu tänä talvena lumen paljoutta. Sitä on kuuleman mukaan ollut jopa enemmän kuin pohjoisessa. Nyt huhtikuussa liikenne mukautuu kesäaikaan ja kesänopeuksiin siirrytään vähitellen - etelästä alkaen, mikäli säät sallivat;-) Mikäli siis etelässä säät sallivat. Pohjoisessa ei siirrytä kesärajoituksiin milloinkaan, jos etelässä säät eivät salli. Jos eivät he, niin ei sitten mekään.
Ajoin eilen Torniosta etelään päin ja Lapissa oli lähes 10 astetta lämmintä ja tiet kuin kesällä ikään. Miksi ihmeessä kesänopeuksiin siirrytään aina etelästä alkaen, vaikka kevään tulo pohjoisessa olisi pidemmällä?
Olen useinkin ihmetellyt nopeusrajoitusten logiikkaa. Kemistä Rovaniemelle nopeusrajoitus talvella on suurimman osan matkaa 80 kilometriä tunnissa. Tie on hyväkuntoista ja leveää ja päällyste ehyttä ja urautumatonta. Aika harvoin tulee ketään vastaan eikä koskaan ole ruuhkaa. Nelostiellä Kemin ja Jyväskylän välillä on samanoloisella tiellä siellä täällä satasen pätkiä, mutta suurin osa matkasta körötellään kahdeksaakymppiä. Tie on koko ajan samannäköistä ja oloista. Mutta kun lähestytään Jyväskylää, liikenne vilkastuu ja tiellä on jopa ruuhkia. Nopeusrajoitus onkin yhtäkkiä satanen. Syy on varmaankin lentokentässä. Joku ministeri tai kansanedustaja haluaa päästä lentokentältä vähän nopeammin kotikaupunkiinsa viikonloppuvapaalle tai iltalomalle. Samanlainen nopea pätkä oli ennen vanhaan Kannuksesta Kokkolaan lentokentälle asti, kun Esko Aho asui vielä Kannuksessa. Nyt tuoki väli taittuu kahdeksaakymppiä körötellen, vaikka tie on täsmälleen sama, mutta Esko on muuttanut etelään.
Ruotsissa ajetaan ympäri vuoden 70:ää ja 90:ää. Merkkejä ei vaihdeta keväin syksyin ja liikenne sujuu jouhevasti ja mukavasti. Miksi me emme voisi ottaa tuosta oppia? Rahaa säästyy, kun ei tarvitse vaihdella merkkejä tai kalibroida peltipoliiseja, hermot säästyvät, renkaat säästyvät, tiet säästyvät, sakkorahat säästyvät......niiiiiiiiiiii - sehän se tietysti olikin koko homman juoni ja logiikka: ylinopeussakot.

Ei kommentteja: