torstai 21. huhtikuuta 2011

Kalat on kiellettävä

Kun aivan uusi kansanedustaja Kike Elomaa kauhistelee, miten ihmeessä ydinvoimaloita ylipäänsä saa rakentaa mannerlaattojen päälle, tuli mieleen, että niin: miksi?  Kulttuuriministeri Elomaa lienee kuitenkin tarkoittanut laattojen liitoskohtia, mutta väliäkö hällä. Yhtä kaikki maalle mokomia myrkkymyllyjä ei pitäisi lainkaan rakentaa.   Nehän pitäisi ilman muuta rakentaa merelle, kauas asutuksista öljylauttojen tavoin. Tai jos nyt ei kovin kauas, kun sähkö ei vielä toistaiseksi osaa lentää, niin ainakin merelle, rannalle tai joka tapauksessa irti maasta.
Pohjanmerellä on viitisensataa öljylauttaa ja aina silloin tällöin sattuu jotakin pientä haaveria. Mutta harvoin tulevat tuskaiset uutiset rantaan asti. Jos räjähtää kaasu, meri vähän kuohahtaa kohdalla, mutta rannalla siitä eivät muut tiedä kuin lautalla menehtyneiden omaiset. Jos katkeaa putken liitos, öljy leviää mereen, mutta maa pysyy puhtaana - pääosin. Hiekkarannat tosin vähän sotkeutuvat, mutta kyllä turisti löytää nopeasti uuden makoilukohteen hiukkasen etäämpää.
Kun atomivoimala eli ydinvoimala olisi tukevasti lautalla veden keskellä, ei pääsisi lainkaan syntymään tuollaista Japanin Fukushiman tilannetta, että vesi ei riittäisikään onnettomuuden sattuessa reaktorin viilentämiseen. Korkki vain pois lautan lattiasta ja pintaa vähän alemmas, jopa saisi kiehuva reaktori taas viileää vettä kitusiinsa ja kohta jo rauhoittuisi melske ja kuohuna. Muutama bekkerelli pääsisi tietysti meriveteen ja jokunen ohi uiskenteleva kala saattaisi saada siitä uutta suuntaa kehitykselleen, mutta ihminen pelastuisi kuitenkin, jos ei sattuisi ihan uimassa olemaan. Varsinkin sellaisilla ihmisillä olisi lokoisa olla, jotka eivät niin onkimisesta ja kalasta muutenkaan perusta. Jos olisi sitten kalaruokaa aterialla, pöydällä oleva laite paljastaisi ratinallaan, onko kala syötäväksi kelpaamatonta. Ja jos taas vaan hampaissa ratisisi, olisi joutunut ruoto suuhun. Ja se on kyllä minusta melko vaarallista noin yksilön terveyden kannalta, jopa atomivoimaa vaarallisempaa.  Kalat ne pitäisikin ehkä kieltää eikä atomivoimaloita.

Ei kommentteja: