tiistai 25. syyskuuta 2012

Maailma ei ole enää totta

Sinivalkoinen valhe on uusi suomalainen elokuva huippu-urheilusta ja dopingista. Kerrotaan, että 60- ja 70-luvuilla dopingin ja varsinkin kasvuhormonien käyttö oli vallan yleistä kaikissa huippu-urheilua harrastavissa maissa ja ettei ilman lisäaineita ylipäätään voinut kukaan pärjätä. Kun sitten elokuvan paljastamia urheilijoita haastateltiin televisiossa ja kyseltiin totuuden perään, järjestään vilppi kiellettiin. Joku valehtelee, mutta entäs sitten. Neljänkymmenen vuoden takaisia asioita pengottaessa käsittääkseni on noinkin vähäisen asian kyseessä ollen aivan sama, kuka puhuu totta ja kuka lööperiä.

Nokian Lumia 900 -puhelin oli jätättänyt viikonloppuna kokonaisen tunnin. Oli jossakin kohtaa tullut ohjelmointivirhe ja puhelimen kello oli kääntänyt itsensä tunnin verran taaksepäin. Ja koko maailma julisti asiaa kuin viimeistä päivää. Ennen vanhaan kellot saattoivat jopa kokonaan pysähtyä. Niitä vähän kopisteltiin ja huomattiin, että veto on loppunut. Niinpä käännettiin nupista tai avaimesta vieteri tiukalle ja taas kävi kello kutakuinkin oikeaa aikaa.

Suomessa(kin) leikellään pikkupoikien esinahkoja kuin lauantaimakkaraa monenmoiseen uskonnolliseen perinteeseen ja raamattuun ja koraaniin vedoten. Se kuulemma puhdistaa ihmistä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Näin eilen dokumentin itse leikkauksesta eikä se minusta ollut kovin mukavaa katsottavaa. Esinahka vedettiin pitkälle kuin taikuri tyhjää ilmapalloa ja halkaistiin kuin makkaran kuori ja sitten ratkottiin terskan päältä kuin takin kaulus ompeleistaan. Pikkupoika oli nukutettu eikä häneltä ilmeisesti oltu toimenpiteeseen lupaa kysytty. Mutta kaikkia pikkupoikia ei nukuteta eikä edes puuduteta, vaan leikellään herkkähermoista esinahkaa lapsen kivusta välittämättä ja huutoa kuulematta. Esinahatonta kikkeliä tarvitaan kuulemma joissakin uskonnollisissa rituaaleissa. Niin sanoi dokumentissa muuan oppinut kirkon/moskeijan mies. Onneksi minun ei niitä rituaaleja tarvitse koskaan nähdä.

Kun noita asioita mietin ja vertailen ja hämmästelen, tulee sellainen tunne, ettei maailma ole enää totta. Dopingista rangaistaan ankarasti. Siitä voi saada linnaa. Nokian tunnista rangaistaan ankarasti, sillä monet jättävät puhelimen ostamatta. Esinahan poistosta ei rangaista ollenkaan, koska se on uskonnollinen perinne. Mutta noista kolmesta asiasta se on ehdottomasti raa'in, säälimättömin, lopullisin ja väkivaltaisin. Mikä ihmeellisintä, se ei kuulu suomalaiseen elämänmenoon laisinkaan ja silti se on luvallista. Laki kieltää tukistamisen, vaikka se oli suomalaista kasvatusperinnettä. Laki kieltää kokon polttamisen keskellä kaupunkia, vaikka se oli suomalaista kansanperinnettä. Laki kieltää jalkapuun, vaikka se oli suomalaista kuritusperinnettä. Mutta laki sallii ympärileikkauksen, koska se on muilta mailta tullutta uskonnollista perinnettä. Maailma ei voi enää olla totta.

Ei kommentteja: