tiistai 3. maaliskuuta 2009

Matkalla ensimmäiseen työpaikkaan: siis huomisesta viis

Liftasin kaverin kanssa nelostien varressa, ja täydessä öljylastissa oleva rekka poimi meidät kyytiin ja kuljetti Vääksyyn asti. Siitä matkaa jatkettiin kuorma-auton hytissä Sysmän kirkonkylälle. Pari pitkätukkaista hippipoikaa oli menossa kesätöihin jalostussikalaan Sysmän Särkilahteen Hakalan tilalle. Voi sitä onnea: pari kymppiä päiväpalkkaa, nykyeuroissa kolmisen euroa.
Odottelimme linja-autoa matkahuollon baarin pöydässä ja ennenkuin auto ehti pihaan asti, meidät oli pyydetty tulevana viikonloppuna jo kotibileisiin. Hmm. Reippaita tyttöjä Hämeessä.
Bussi kaarteli mutkaista ja mäkistä hiekkatietä reilun kymmenen kilometrin matkan ja pysähtyi viimein Särkilahden kyläkaupan pysäkille. Astuimme ulos. Tiellä oli väkeä ja vastapäisen nuorisoseuran talon pihapiiri vaikutti varsin iloiselta. Koko kylä oli sievässä nousuhumalassa, mikä minusta tuntui lähinnä unennäöltä. Meidät toivotettiin sydämellisesti tervetulleiksi, vaikkei meitä kukaan tiennyt edes odottaa. Meitä halattiin ja pyydettiin tulemaan mukaan juhlimaan. Kylän kauppias täytti 50 vuotta. Silloin eivät saisi pohjanmaan pitkätukkaiset sikalan rengit janosta kärsiä tai vieraiksi itseään tuntea, vaan joukkoon meidät haluttiin heti ja syvälle. Mikäpäs siinä oli kesätointa aloitella. Ja ennenkuin alkukesän aurinko ehti mailleen, olimme riemullisessa humalassa ja mökkipolulla raikui nuorten miesten reipas laulu. Työ alkaisi seuraavana päivänä, mutta onneksi vasta seuraavana. Kerrankos sitä vietettiin kauppiaan synttäriä. Ja se oli sentään koko kylän yhteinen juhla. Viis siis huomisesta.

Ei kommentteja: