perjantai 6. syyskuuta 2013

Tuulimylly luontoystävän takapihalle

On se vaan lobbari aikamoinen veitikka. Taitavasti puhuu hän köyhälle maalle miljardeja euroja avustusta, mukamas lainaa, vaikka jokainen tietää tuon köyhäinavustuksen menevän sen sileän tien raharikkaiden pohjattomille pankkitileille. Kätevästi keksii hän keinon siirtää paperitehtaan Suomesta muihin maihin, vaikka vieressä kasvaa puuta kohisten. Vaan kaikista kätevin on sellainen lobbari, joka kertoo herkkäuskoiselle kansalle tuulesta tempaavansa ilmaista energiaa ja sillä maailman pelastavansa.

Koko läntinen Eurooppa on pian rakennettu täyteen kannattamattomia tuulimyllyjä. Villisti pyörivät nuo jättisiivet pelloilla ja kukkuloilla ja vesien rannoilla ja ihmisten takapihoilla ja jauhavat sähköä sen, minkä tuulelta jaksavat. Siivet loukkovat ilman halki ja sähkömoottori jurisee. Veronmaksajat maksavat mukavat tuet yksityisille mylläreille ja nämä kiikuttavat voittonsa pankkitilille ja kertovat siinä myllyn ja pankin välillä mainioita tarinoita, miten puhdasta ja vaivatonta on sellainen energia, joka tuulesta temmataan. Voi veljet. Jos tuo tuulienergia olisi millään tavalla taloudellista, ei siitä tarvitsisi niiden maksaa, jotka eivät sitä käytä. Mutta nyt siitä maksavat kaikki, paitsi juuri nuo myllyjä pystyttävät "luonto on pelastettava tuulimyllyillä" -lobbarit.

Kun myllyille jonakin päivänä lakataan maksamasta tukieuroja, pysähtyvät nuo hirviöt kuin seinään. Ne eivät enää olekaan niin luontoystävällisiä ja mainioita, vaan niistä tulee kannattamattomia kummajaisia Euroopan pelloille ja rannoille ja kukkuloille. Sinne ne jäävät kummittelemaan kuin keskiaikaiset linnat. Tuhannet nyt niin valkoiset tuulimyllyt ruostuvat ja jäävät odottamaan armollista syysmyrskyä, joka ne lopullisesti kaataisi. Ei kiinnosta tuulivoimalobbaria siivota jälkiään, kun voitto on jo korjattu ja mukava elämä muilla mailla ei ole romumyllyistä kiinni.

Tuulivoima on varmasti hyvä keksintö, ollut aina ja on tulevaisuudessakin. Mutta ei sillä pidä ihmistä kiusata: ei kiusata rahalla, ei kiusata äänellä, ei kuisata valtavien lapojen valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo/valo/varjo -efektillä. Jos joku haluaa näillä myllyillä maailman pelastaa, pelastakoon sen omalta pihaltaan älköönkä muita kiusatko. Se on minusta reilua peliä.

Ei kommentteja: