tiistai 17. syyskuuta 2013

Punaisen vaatteen synti

Kaikissa uskonlahkoissa ja uskonnollisissa liikkeissä on omat tulkintansa Raamatusta. Ne ovat joko suoraan pyhän kirjan teksteistä lainattuja tai sitten väkevästi rivien välistä tulkittuja, omaan käyttöön sovellettuja tai omaa etua ajamaan mukaeltuja "oppeja", Jumalan sanaa.

Körttisille punainen vaate on ollut ja lienee vanhemmalle körttiväelle edelleenkin väärä väri, johon ei ole ollut eikä ole vieläkään sopivaa pukeutua. Se on heille Jeesuksen kuoleman ja kärsimyksen ja pilkan väri. Kerrotaanhan Raamatussa, että Jeesus puettiin ennen ristiinnaulitsemista purppuraan vaatteeseen, joka suomalaisessa kansankielessä on vääntynyt purppuranpunaiseksi ja siitä edelleen punaiseksi. Niinpä purppurasta, joka on violetti, onkin tullut punainen ja sitä myöden kielletty väri ja vähitellen koko punainen väri on muuttunut myös synniksi.

Näin synnit syntyvät. Tarinat muokkautuvat, muuttuvat kansan kertomuksissa, paisuvat, vääristyvät, ahdistuvat ja ovat lopulta jonkun mielestä hyviä tai pahoja. Punaisesta väristä tulee monen mutkan ja väärinymmärryksen kautta synti.

Jos on punainen väri tulkintojen ja tietämättömyyden kautta muuttunut synnilliseksi, myös hempeys, hellyys, toisesta huolehtiminen tai huolen kantaminen on määritelty toisessa uskonlahkossa Jumalan sanan vastaiseksi. Puhutaan hempeyden synnistä. Tuossa lienee jo pyhää kirjaa luettu kokonaan väärinpäin. Tai silmät kiinni. Huolenpitoa ja rakkautta suurempaa jumaluutta tuskin maailmassa on.

Ei kommentteja: