maanantai 9. heinäkuuta 2012

Hitsin hiukkanen ja vähän isompaa

Löysivät sitten sen puuttuvan Higgsin hiukkasen. Kovin se on pieni ja mitätön, mutta kuulemma hyvin tärkeä ja paljoa selittävä. Tavallinen ihminen ei sitä ymmärrä saati koskaan pääse näkemään ihan silmästä silmään, mutta eipä huolta. Hyttynenkin on melko pieni ja mitätön, mutta sen sentään melkein kaikki näkevät tai ainakin tuntevat. Ja tästähän onkin hauska hypätä maallikkojärjen evoluutioon eli siihen kehitysoppiin. Jos on kestänyt ihmisellä kauan oppia olemaan ihmisiksi, vielä kauemmin kestää Higgsin hiukkaselta kasvaa edes hyttysen kokoiseksi eli siis sellaiseksi, josta voisi olla meille kovasti harmia. Atomi ja neutroni ovat jo kasvaneet niin suuriksi, että niitä pelkää jo koko maailma.
Hyttysellä on oma siipimoottori, jolla se liikuttelee säälittävän ohuita siipiään ihan ininäksi asti, ja sillä on varsin kätevä elävän, verta sisältävän olion tunnistussysteemi. Mutta onneksi se ei vielä osaa käyttää ihmisen ja apinan tavoin työkaluja. Ei olisi kovin hauskaa, jos se pikku pirulainen hakuin ja piikein varustautuneena tulisi moukaroimaan ihmisnahkaan reikiä kuin kaivosmies konsanaan. Olisi sitä semmoista työmaata inhottavakin katsella varsinkin terassiaamiaisella, kun ruoka muutenkin maistuu vähän huonosti. Higgsin hiukkasesta on nyt nähty vasta vähän pyrstön väriä, joten pitkä on matka sillä vielä edessä puuroa lusikalla syöväksi olioksi, mikäli siitä ylipäätään mitään elävää koskaan syntyy. Vai kiveksikö muuttunee mokoma. Vai tuleeko siitä ikinä yhtään sen enempää kuin saksan opettajan mukaan Kinnusen Kaiuksesta, josta kumminkin tuli tohtori.
Onpa siis ihminen kehittänyt melko etevän kameran, kun tuosta hiukkasesta kuvan nappasi. Jokunen aika sitten ei mokomasta hiukkasesta kukaan osannut edes unelmoida saati kiistellä ja nyt se on jo kuvissa. Kummituksista taas on iät ajat käännetty veistä ja haarukkaa ja peistäkin. Mutta kohta loppunee mokomasta kinastelu, kun tiedemiehet nappaavat siitäkin kuvan. Pistävät sen poloisen johonkin neutroniputkeen pyörimään ja pian on pöllämystynyt kummitus kuvattuna ja taustakuvana teinien iPhoneissa ja liikemiesten Lumioissa. Voi hitsi.


Ei kommentteja: