maanantai 28. kesäkuuta 2010

Saako naapurin tontille rakentaa?

Tuli rakennetuksi sauna ihan vain metrin verran naapurin tontille. Joten kyllä kai sen sitten saa rakentaa. Enemmänkin minusta on tärkeä kysymys se, saako jo rakennetun saunan jättää naapurin tontille, vai pitääkö se siirtää sieltä pikimmiten pois. Noita asioita pohdiskelin juhannuksen tienoilla ja pohdiskelen vähän vieläkin; nyt tosin vähän eri kulmasta.
Talvella korkean lumen aikoihin alkoi saunanrakennusprojekti eikä tontin myyjä ihan tarkkaan muistanut rajoja - eikä tullut sitten siinä lumisessa maisemassa niin mieleen alkaa mittaillakaan umpihankisia pihoja. Katsottiin, että eiköhän se raja jostakin tuosta menne. No ei ihan mennyt.
Juhannuksen aikaan tuli sitten naapuritontin uusi omistaja paikalle ja alkoi mittailla oikein kelamitalla omistuksiaan. Katsottiin, että kutakuinkin oli saunan paikka talvella oikein arvattu, mutta että vain kutakuinkin. Lupasin siirtää saunani uuteen paikkaan, mutta naapuripa toppuutteli minua ja sanoi hädän tuskin olevan juuri sen näköinen, että muuttamaan pitäisi alkaa. Jospa hän tekisikin oman saunansa siihen viereen, niin saisipa molemmat laskea pesuvetensä samaan, jo kerran kaivettuun kivimonttuun. Ei tehnyt mieli alkaa rajoista riidellä. Ei alkuunkaan. Nyt minua askarruttaa enemmänkin, loukkaantuuko naapuri, jos sittenkin siirrän saunan pois hänen tontiltaan. Loukkaantuuko siitä, etten kenties haluaisikaan kylpeä hänen kanssaan vieretysten. Tällaiseen en ole ollenkaan tottunut täällä Suomessa, missä rajoista on aina riidelty milloin käräjätuvissa, milloin rintamilla. Tuo sauna tosin onkin rakennettu Ruotsiin, siis naapurin tontille.

Ei kommentteja: