torstai 8. tammikuuta 2009

Saundi tulee hanurista

"Toi biisi oli aivan hanurista, mut mä tykkäsin sun äänen saundista..." Tuotahan me kuulimme viime syksyn aikaan televisiosta montakin kertaa, kun Idols-raatilaiset arvostelivat kilpailijoita esitysten jälkeen. Saundista joko pitää tai sitten ei. Voi se tietysti olla samantekeväkin, mutta harvoin, tosi harvoin.
Saundi (engl. sound) asuu ihmisen päässä vain hetken. Sen tietävät ainakin sellaiset ihmiset, jotka soittavat ja käyvät keikoilla. Saundi on vähän samanlainen asia kuin Havukka-ahon ajattelijan, Konsta Pylkkäsen tuli. Sopii vain ihmetellä, missä se oikein rymyää ne väliajat. Yhtenä iltana pitää varata pari tuntia aikaa saundin hakemiseen, kaivamiseen, etsimiseen, ylläpitämiseen. Toisena iltana sitä ei löydy ollenkaan ja kolmantena se taas on siinä huoneessa tai tilassa tai päässä kuin ei koskaan olisi kateissa ollutkaan. Mutta vaikka et koske yhteenkään nappulaan, et muuta yhtäkään huonekalun paikkaa, seuraavana iltana saundi on taas jossakin hakusessa, hukassa, säädetty päin peetä, vaikka kaikki on kuin ennenkin.
Mahtaako saundi kuitenkin olla vain korvan värekarvan oikea asento? Ei se sitä ole, koska eihän kaikkien kuulijoiden värekarvat koskaan voi olla samassa asennossa. Onko saundi sitten äänen taajuutta, jonka ihmiskorva on stardardisoinut vuosituhanten saatossa? Sitä se varmasti on.
Kun tehtaassa tehdään viisisenttistä kumipalloa, sieltä tulee viisisenttistä kumipalloa ja kaikki näkevät sen samalla lailla. Mutta kun äänentuottajalta ilmestyy äänite, sen kaikki kuulevat aivan omalla tavallaan. Toiset pitävät siitä, toiset taas eivät. Aika harvoin puolet pitävät ja puolet eivät pidä. Joskus syntyy hitti eli siitä pitävät melkein kaikki. Onko siis löytynyt kaikenkaikkiaan stardardisaundi, jonka vastaanottoasetukset ovat samoilla arvoilla useimpien ihmisten korvassa, päässä?
Hitit eivät siis voi olla hanurista. Mutta entäs sitten, kun joku esittääkin hittikappaleen eri äänellä, eri saundilla, eri... Hanurista! Toisena päivänä haluaa kuunnella käkeä, toisena varista. Kolmantena sekä varis että käki ovat hanurista. Onneksi on keksitty edes yksi soitin, joka aina saundaa: se ääni tulee hanurista. Tai sitten se on hanurista.

Ei kommentteja: