tiistai 13. tammikuuta 2009

Aamun ensimmäinen sana on leikkiä

Edesmennyt biologian opettajani, Esteri Knuuti tapasi sanoa: "Älä hyvä ihminen hermostu. Hermosolut eivät uusiudu." Esteri oli aina oikeassa. Aina. Esteri sanoi myös, että kun aivot lakkaavat kasvamasta, ne lakkaavat kasvamasta ja sillä siisti. Aivot kasvavat ehkä kahdenkymmenen ikävuoden tietämille, vähän alle tai vähän yli ja sitten toiminta pikkuhiljaa hyytyy kuin syksyisen puron solina. Aine ei häviä mihinkään, mutta kylmyys hyydyttää veden lopulta umpijääksi. Siinä se on kirkkaana ja kauniina, mutta eipä vaan solise eikä virtaa. Aivoilla on puron ominaisuudet. Siispä niitä kannattaa kehittää joka päivä.
Minulla on taipumus höpöttää kuulemiani sanoja uuteen uskoon, riimitellä niitä ja antaa niille uusia merkityksiä. Ei siinä touhussa useinkaan järkeä ole, mutta saavatpahan ne vielä jäljellä olevat aivosolut vähän ylimääräistä puuhaa joutohetkinä.
Herätyskello soi: on siis aika herätä. Venyttelen ja tulen tajuihini. Avaan television. Usein siellä on aamulla vähän ennen seitsemää puheohjelmaa, ja puheohjelmat ovat aivan täynnä sanoja, joilla voi leikkiä kuin palloilla tai legoilla. Tai kuin sanoilla. Tai jos joku ei juuri silloin puhu, ehkä joku toinen vaikkapa laulaa. Eppu Normaali:"...kello tikittää, ne puhelimen mikittää..." Ja minä voin jatkaa välittömästi samaa rallatusta: "...ja minnittää. Ja korva kohta tinnittää..." Kannattaa siis pitää yllä jonkinlaista logiikkaa. Muuten ei kehity. Laulussa puhutaan siis Mikistä (mikittää). Minä siis muistan siitä Minnin (minnittää) ja keksin sille riimin tinnittää. Noinhan se voi mennä. Viatonta hupia on tuo, mutta monesti antaa itselle iloa oivalluksista ja ehkä vähän muillekin, jotka tulilinjalle sattuvat. Ja uskotko, että tuosta aivot tykkäävät.
Tuo on vain yksi tapa jatkaa toisten ajatuksia. Jos uutistenlukija lukee vaikkapa tekstiä: "Autokauppa hiipuu Pohjois-Amerikassa", voi ajatusta jatkaa sanalla vaje tai kriisi tai lipas. Siis (Ameri)kassavaje, (Ameri)kassakriisi, (Ameri)kassalipas. Mitäs väliä sillä on, kunhan mutkittelee ja surffailee sanojen aalloilla. Sanat ovat suurta leikkiä.

Ei kommentteja: