keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Valo yössä

"Taksin katolla vilkkuu yön ainoa valopilkku", mutta ei enää ainoa. Nyt vilkkuvat myös aamuyöstä kotiinpäin kuljeksivat kaamosmasentuneet molemmin korvin säkkipimeässä yössä kuin kiiltomadot syysmustan taivaan alla. Oululaiset ovat keksineet, että kaamosmasennusta voidaan hoitaa korviin sijoitettavilla ledilampuilla. Tilaan!
Näin aamuteeveessä kuvan tuollaisesta valohoitolaitteesta, johon mitä ilmeisimmin oli kytketty myös musiikkisoitin ja korvakuulokkeet. En siinä aamutoimien ohella ihan koko tarinaa ehtinyt seurata, mutta pääasia nousi esiin ja jäi mieleen.
On tutkittu, että mm. joillakin jyrsijöillä on korvan lähettyvillä paikka, josta aivojen hyvänolon keskusta voidaan stimuloida valoärsykkein. Ja sama toimii lyhyen testauksen perusteella myös ihmisillä. Miksipäs ei. Ei kai aivojen hyvän olon keskus tiedä, mitä kautta sinne valo loppujen lopuksi tulee: tuleeko se silmien vai korvien kautta vai peräti päänahasta läpi. Nuo VALKEE-nimisen laitteen korvatulpat/korvakuulokkeet laitetaan korviin ja lamppuihin sytytetään valkee palamaan ja aivojen kesä alkaa.
Työpöydälläni palaa kirkasvalolamppu. Silmäni imevät tuota valoa kuin imupaperi mustetta. Mutta minä haluan lisää valoa. Lamput korviin siis ja valoksi yöhön kaamosta kukistamaan.

Ei kommentteja: