torstai 21. tammikuuta 2010

Arkeologien koulutusta tehostettava

Rooman kaupungin alla on kaupunki ja sen alla kaupunki. Turussa myös on uuden kaupungin alta löytynyt toisia kaupunkikerroksia. Mutta kaivaukset edistyvät tuskallisen hitaasti eikä vuosikymmeniin, ehkä vuosisatoihin päästä niin syvälle, että löydettäisiin lopullinen totuus maapallon synnyn ja kehityksen historiasta. Kun arkeologit tunkeutuvat uusiin kerroksiin pelkästään pienten pensselien avulla, homma ei etene. Tarvitaan tehokkaampaa koulutusta ja tehokkaampia välineitä. Ei ole aikaa hipsutella kärpännahkapensselillä orvaskettä, kun pitää päästä verinahkaan ja ihonalaiskudoksiin tai jopa lihakseen ja luuytimeen saakka. Mitä meille voisikaan paljastua kunnon kaivauksilla?
Jääkausi on yllättänyt ihmisen kesken harrikkaremontin, Noin kolmensadan kilometrin syvyydeltä löydetään ihminen käsi korvallisella miettimässä, mistä se merkillinen kalina kuuluukaan. Onko se hydraulinostaja vai...? Ja onko maaöljy sittenkin peräisin vanhojen Audien hautausmaasta, pelkkää jäteöljyä?
Maapallo siis kasvaa koko ajan. Puut lehtivät, ruoho kasvaa. Kaikki maatuu: kasvit, ihmiset, eläimet, jopa autot ja moottoripyörät. Maan pinta nousee ja nousee. Vanhat kaupungit jäävät pohjalle, historia jää pohjalle, jääkaudet tulevat ja menevät, vedenpaisumukset tulevat ja menevät. Ja biljoonan vuoden kuluttua maa ja aurinko kaikessa hiljaisuudessa kohtaavat: PUF. Samanaikaisesti aurinko kasvaa myös ja sen jälkeen luhistuu kasaan. PUF. Valkoinen kääpiö ja jääkylmä maapallo kalisevat hetken vierekkäin, kunnes entinen aurinko imaisee jäisen kopin: PUF. Sitä ennen pitäisi kuitenkin selvittää maapallon historia jääkausineen, ihmisineen, autoineen ja moottoripyörineen. Kiirettä pitää, joten arkeologien koulutusta on nopeasti tehostettava.

Ei kommentteja: