lauantai 5. joulukuuta 2009

Maailman viisainkaan ei pysty

Olen kuullut uskovaisen sanovan: vain Jumala (Allah) on täydellinen. Liekö hänkään. Lukemieni kirjojen ja kuulemieni kirkonoppineiden perusteella ei hänkään ole täydellinen. Jumala olisi täydellinen, mikäli hän ei itse rikkoisi antamiaan käskyjä vastaan. Älä tapa!
Rakennamme karsinoita ja noihin karsinoihin lajittelemme toisemme: tavalliset, älykkäät, typerykset, vammaiset, kuurot, sokeat, mustat, keltaiset, valkoiset, rikolliset, moottoripyöräilijät, stripparit, huorat, pelipojat... Ja me lajittelijat pidämme itseämme muita parempina. Arvostamme osaamisemme ja taitomme ja statuksemme toisten yläpuolelle. Kaikkein korkeimmalla lienevät joko suurten valtioiden päämiehet tai maailman älykkäimmät ihmiset: Einsteinit, Hawkinsit, Gatesit, Virtaset, Lipposet... Ja alimmalla tasolla ovat sitten... Niin. Kuka siellä sinun mielestäsi on?
Olipa siellä sinun tai minun mielestäni kuka tahansa, maailman kaikki viisaimmat ihmiset yhdessäkään eivät voi rakentaa niin etevää robottia, että se kykenisi edes siihen meidän alimmalle tasolle asettamamme yksilön alkeellisimpaankaan toimeen: ajatteluun, tuntemiseen, rakastamiseen, hyväksymiseen, välittämiseen.
Olisikohan meidän syytä avata nuo karsinat ja asettaa arvostukset uuteen järjestykseen? Vai onko tuo sellainen asia, ettei siihenkään pysty edes maailman viisain?

Ei kommentteja: