perjantai 10. lokakuuta 2014

Messukeskus hyllyhelvetin oppipoikana

Kun oikein menee ihmisen pää huolesta sekaisin, saattaa käydä näin kuin täysinoppineelle byrokraatille: näkee risteyksessä vain punaisen valon eikä pääse ylitse ensinkään. Minäpä kerron. Vaati muuan virkamies avannon reunalle pelastusveneen, jotta mahdollinen hukkuva voitaisiin sillä soutaa rantaan. Avanto oli pituudeltaan neljä metriä ja leveydeltää kaksi metriä ja avantoa käytettiin uimareiden virkistyspaikkana, ei ansana ohikulkijoille. Tarina ei kerro, hiisattiinko avannon reunalle vene vai jäädytettiinkö avanto umpeen vai suliko mokoma aivan itsekseen heti vapun jälkeen. Kaikki vaihtoehdot maksimoivat joka tapauksessa avantouimarin turvallisuuden byrokraatti viimeisenä lukkona...tai siis avaimena...eiku lukkona...

Mutta missäpä se on byrokraatti, kun pitää ihmisen osata messukeskuksesta ulos? Taitaapi hän olla jäätyneenä avantoon tai jäänyt kielestään kiinni hankaimeen tai  opasteiden kanssa juuttuneena liikennevalojen ikuisesti palavaan punaiseen. Mene vaikka Jyväskylän Paviljonkiin tai Helsingin Messukeskukseen, et sieltä osaa ulos kuin arvaamalla. Kun suurilla messuilla ihminen omaa uteliaisuuttaan kävelee keskelle valtavaa hallia, mistään hän ei voi päätellä ulosmenoreittiä. Ovien kohdalla on kyllä pelastautumistiemerkinnät eli vihreä, kiireisen näköisenä juokseva valohenkilö ja ulosmenotien nimi ja jopa ulkopuolella olevan aukion nimi (esim. Lutakon aukio Jyväskylän Paviljongilla). Vaan entäpä sitten, kun syttyy keskellä hallia tulipalo ja ulos pitäisi päästä. Ei näy katossa, ei seinissä, ei pylväissä, ei missään nuolta tai opastetta, jonka avulla löytäisi tulipalokammoinen pakenija lyhimmän ulosmenoreitin. Tai jos sellainen on, se on niin hyvin piilotettu, ettei sitä hätiköivästi ulos pyrkivä ihminen ikipäivinä huomaa.

Jos haluat pelastua palavasta tai muuten vain ahdistavasta hallista, mene Ikeaan. Siellä on valonuolin merkitty lattiaan reitti ulos mitä miellyttävimpien osastojen läpi kohti hyllyhelvettiä ja rahalla toimivaa kassajärjestelmää. Miksi samaa ja edullista keinoa ei voi käyttää messuhallissa: nuoli, joka ohjaa lähimmälle kassalle (lue:ulko-ovelle)? Haastan kaikki ihmisestä huolta kantavat byrokraatit nyt kehittämään tulenkestävän ulosmeno-opastusjärjestelmän messuhalleihin ja muihinkin ihmisen ajatusta suurempiin tiloihin. Jopa kahden hengen teltassa pitää olla vetoketjun pää punaisella nauhalla merkitty, jotta osaa hätäinen retkeilijä aamuvirtsan yllättäessä nopeasti poistua oviaukon kautta luontoon. Pitääkö sitten uteliaan messuvieraan nuukahtaa kahden lakritsikojun väliin myrkyllisiin savukaasuihin messuhallin syövereihin, kun ei näy nuolen nuolta opastamassa avaraan ulkoilmaan saati vetoketjun punaista turvapäätä.

Ei kommentteja: