torstai 16. lokakuuta 2014

Aakkosjärjestys

Näin unen. Olin Ruotsin maalla testaamassa bassojuristinta eli laitetta, joka päästää ilmoille matalataajuisia ääniä. Ei semmoista laitetta oikeasti ole olemassa, mutta unessa tuo vekotin, noin henkilöauton kokoinen laite murisi ja ujelsi ikkunoita tärisyttäen ja astioita pöydiltä pudotellen. Mietin, mitä mahtavat naapurit mokomasta ajatella ja samalla hetkellä näin kahden tytön seisovan viereisen talon ikkunassa ja seuraavan puuhiamme. Kävelin sisälle ja kysyin toiselta tytöistä, mikä mahtaa olla varvas ruotsiksi. Tyttö sanoi sen hyvin epäselvästi. Pyysin toistamaan, mutta hän antoi minulle sanakirjan.

Avasin kirjan ja aloin etsiä varvas-sanaa. Mutta tuo kirja oli varsin omituisen oloinen ja kaikki sanat olivat siinä järjestyksessä kuin ne olivat kirjan tekijälle tulleet mieleen:

talo: hus (et)
kylä: by (n)
auto: bil (en
poika: pojke (n)
kummitus: spök (et)

Kuuna kullan valkeana en varvasta tuosta sanakirjamöhkäleestä löytäisi. Ja aamuisen uneni selkeäksi lopuksi mieleeni tunki unesta herättävä ajatus kuin puupora mäntyyn väkevästi ja nopeasti: "Miten älykäs keksintö onkaan aakkosjärjestys." Olen tuosta ihmiskunnan oivalluksesta ikäni iloinen.

varvas = tå, tån, tår, tårna

Ei kommentteja: