torstai 4. kesäkuuta 2015

Kosketusnäyttö ja Koskenkorvaa

Vielä tänään voit vain luulla tietäväsi kaiken, mutta jo muutaman vuoden tai vuosikymmenen kuluttua voi olla varma, että tiedät kaiken. Juomalla.

Juuri tulleen tiedon mukaan kosketusnäyttö on pian yhtä vanhanaikainen kuin kirjoituskone tämän päivän nuorille tiedontuottajille. Näyttö ei tarvitse kohta kosketusta, vaan sille riittää sormien liike ilmassa. Koneet ja laitteet tekevät työtä käskettyä, kunhan vain sormet sipovat ilmaa kädenkäyttäjän toivomin elkein. Ja työ on kuulemma tarkempaa kuin koskaan ennen. Kuvittele siis metsäkoneen kuljettajaa työssään. Hän on kuin kapellimestari koneessaan ja ryskyen kaatuu metsä, kun toinen kapellimestari lastaa puut rekkaansa ja ajaa ne sahalle, jossa kolmas kapellimestari lajittelee ja sahaa puut. Viehkeää on tulevaisuuden työnteko.

Istuimme lounaalla ja keskustelimme paikallisen metsäkonevalmistajan kanssa tiedonkulun kehityksestä. Mihin tarvitaan kohta sanomalehteä, kun sen painettu informaatio on jo postilaatikossa vanhentunutta? Kuinka pitkä on painetun uutisen taival tulevaisuuteen? Vuosia vai vuosikymmeniä? Ehdotin, että tulevaisuudessa saamme kaiken tiedon juomalla. Vedenkaltaiseen nesteeseen on liuotettu kaikki se haluttu tieto, mitä kullakin hetkellä tarvitaan. Koska ihmisen aivojen muistikapasiteetti on toistaiseksi rajallinen, meidän pitänee nauttia pullo kerrallaan vaikkapa espanjankieltä tai ranskaa, laivanrakennusta tai peruskoulun fysiikkaa. Mutta pian kuulin olevani tuon utopiani kanssa kovasti myöhässä. Sellainen keksintö on jo aikoja sitten ollut olemassa.
"Pullo kossua ja tiedät kaiken."

Ei kommentteja: