tiistai 13. elokuuta 2013

Maanalainen sikala tarjoaa jälleen...

Hajuista harva tykkää. Kun ajelee halki kesäisen luonnon moottoripyörällä, saattaa nautiskella monenmoisista sulotuoksuista, suopursun makeasta medestä, joka pehmeänä laskeutuu hajuaistimille, mäntymetsän kirpeän raikkaasta kaarnapihkan tuoksusta, järviveden kalaisa tunnelma on nenin aistittavissa. Vaan ropsahtaapa pian musta pilvi petomaisia kärpäsiä kesästä nauttivan moottoripyöräilijän visiiriin tai avokypärän kanssa seikkailevan kasvoille ja työntyy kypärän sisään etova martolöyhkä sikalan läheisyydessä. Kovin monen mieleen ei ole sikalan tympeä haju, vaikka kinkkua mielisikin joulupöydässä aivan kylliksi asti nautiskella. Vaan onpa keksitty siihenkin oivaa kummoisempi ratkaisu.

Hautausmaalle haudataan kuolleet ihmiset, mutta harras on hautausmaiden tunnelma eikä siellä vasten toista luuloa ole ollenkaan vastenmielistä hajua saatia vienoakaan kalman tuoksua. Kovin on tehokas eriste kostea multa. Ei se päästä sisästään sieraimeen kuoleman katkua, ei maaksi muuttumisen epämiellyttävän tympeää viriä. Maa osaa pitää omistaan huolen niin elävinä kuin varsinkin kuolleina. Tuohan on tiedetty kautta aikain.

Miksi siis ei rakennettaisi kaikkia hajua päästäviä laitoksia ja tehtaita maan sisään? Paperitehtaat pyörisivät kelvosti maan allakin ja varsinkin sikalat olisi käytännöllistä rakentaa uppeluksiin kuin korsut konsanaan Kollaalla. Siellä ne saisivat aivan kaikessa rauhassa päästellä hajujaan maan multiin poissa luonnosta nauttivien ihmisten silmistä ja nenistä. Ja kun oikein lähteiselle paikalle rakentaisi, saisi paperitehdas prosessivetensä ilmaiseksi lähteiden sisukkaasti vettä tunkevista silmistä, ja somasti joisivat sikapotsit aamusta iltaan ja yömyöhälläkin raikasta lähdevettä janosta naukuviin vatsoihinsa. Ja jos virtaisi liikaa vettä niin kuin joskus aina maan päälläkin sattuu käymään, voisivat marketit myydä edullisesti raikasta tulvapossua, kun olisi sikala pakko nopeasti tyhjentää vedenpaisumuksen tieltä.

"Nyt Pöntiön lähteenraikasta tulvapossua pala kuin pala 3 euroa kilo." Kelpaisi siinä moottoripyöräilevän matkalaisen heittää mojova viipale hukkumasta pelastettua karjua ajopäivän päätteeksi hehkuville grillihiilille sihisemään. Kyllä napsuen hehkuva grillihiili veden nopeasti haihduttaa.

Ei kommentteja: