maanantai 19. elokuuta 2013

"Paljonko?" eli känniset tilhit tienpäällä

Iät, ajat on tiedetty, että ihminen valtaa saadessaan juopuu siitä kuin tilhi käyneistä pihlajanmarjoista ja pyrkii typerehtimään valtapäissään. Sain juuri lukea kalastuksenvalvojasta, joka takavarikoi niin isän kuin pojankin onkivälineet, kun kalastajat olivat kymmenen metriä väärässä paikassa. Joskus tilanne tulee nopeasti ja ennakoimatta niin, että valta vaan karkaa käsistä ja muuttuu joutavanpäiväiseksi jyskäämiseksi mokomista asioista. Mutta kyllä valta karkaa istuen ja rauhassa pähkäillessäkin.
Tieliikennelaissa on istumalla ja ajan kanssa typerehdittyjä pykäliä. On istuttu pöydässä kuin känniset tilhit langalla ja sorvattu, mitä on sorvattu. Moottoripyörässä saa olla vain yksi eteen päin näyttävä kirkas valo. Ketä mahtaa haitata, jos siinä onkin kaksi tai vaikka useampi. Eikös vain olekin hyvin tärkeää, että myös moottoripyörän kuljettaja näkee pimeällä hyvin eteensä ja että hänet myös nähdään. Jos sitä vastoin autossa palaa vain yksi valo, poliisi siitä joko huomattaa tai saattaapa sakonkin kirjoittaa.
Aikuinen ihminen ei saa kuljettaa polkupyörällä toista aikuista. Kuljettajan pitää olla 16-vuotias ja kyydittävän alle 10-vuotias. Terve järki sanoo, ettei kymmenvuotias kyyditse 60-vuotiasta, jos 60-vuotias vain osaa itse ajaa pyörällä ja ottaa lapsen kyytiinsä. Ja jos kaksi aikuista ajaa samalla polkupyörällä, kenellehän siitä mahtaa olla vaaraa. Minä en ainakaan keksi oikein ketään. Ja jos lapset keskenään kyyditsevät toisiaan, voi aikuinen siihen oman näkemyksensä mukaan puuttua, jos sen vaaralliseksi näkee tai kokee. Ei siihen virkavaltaa tarvita eikä sitä kyllä kainuulaisittain toinperrään nykyisillä resursseilla riitä jokaisen koulun kulmalle kun ei riitä jokaiseen kylään saati kaupunkiinkaan.
Nopeusrajoitusta ei saa rikkoa edes hätätapauksessa. Sen kieltää laki. Kun rekka ajaa 90:ää satasen rajoitusalueella, saa ohittaja ajaa vain satasta. Ohituksista tulee pitkiä ja tuskallisia. Jos vastaan tulevan poliisiauton tutka osoittaa ohitustilanteen nopeudeksesi 130 kilometriä tunnissa, saat tuntuvat sakot ja joudut ehkä jopa oikeuteen tekosestasi. Ja jos törmäät vastaantulevaan poliisiautoon ohittaessasi, ei sinua pelasta lainkuuliaisuutesi tai liikennemerkin mukainen nopeutesi. Amerikka on pitkien suorien maa, ei Suomi.
Suomalaiset ovat hyvin lainkuuliaisia. Nuorina poikina, murrosikäisinä ajoimme kaverin kanssa samalla pyörällä kotikylän keskustan iltahiljaista katua. Polkupyörän lamppu tuikutti kelmeän keltaista valoa ja dynamo ulvoi rengasta vasten. Poliisiauto ilmestyi kulman takaa ja kämmen sojotti auton ikkunasta ulos. Takanani polkupyörän tarakalla istunut poika ponkaisi täydestä vauhdista kyydistä ja kaatui päistikkaa syysmärkään asfalttiin. Matkansa pysähtyi mahalaskuun poliisin eteen. Poika kaivoi salamannopeasti lompsansa taskustaan ja ennen kuin poliisi ehti pysäyttävää kämmentään laskea, huusi poika poliiseille: "Paljonko?"

Ei kommentteja: